2012.
február
12. 14:28

Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában

pozsoní Megduplázódott az eladósodott nyugdíjasok száma Szlovákiában az elmúlt három év során - mondta el Németh Gabriella, a Magyar Koalíció Pártjának szociális ügyekért felelős alelnöke a Szociális Biztosító adataira hivatkozva.

Szlovákiában több mint 35 ezer nyugdíjas nyugdíjából vonnak le jelenleg is különböző összegeket a végrehajtók bírósági végzések alapján.
Az utóbbi három évben 124 százalékkal emelkedett azoknak az eseteknek a száma Szlovákiában, amikor a nyugdíjuk nem teljes összegét kapják kézhez a nyugdíjasok, mert a kifizetésre szánt összegből bírósági végzések alapján különböző jogcímeken pénzösszegeket vonnak le a végrehajtók.

"Ezek a tények is igazolják, hogy Szlovákiában égető problémává vált az utóbbi időszakban a nyugdíjasok életminőségének romlása, ez pedig gyors megoldást igényel" - mondta el az MTI-nek Németh Gabriella. Hozzátette: A probléma fokozottan érinti az ország déli, magyarok lakta régióit, mivel itt a legmagasabb a munkanélküliség és a segélyből kiszámolt nyugdíjak a legalacsonyabbak.

A nyugdíjakkal szembeni végrehajtások leggyakoribb kérelmezői a nem banki pénzintézmények és telekommunikációs szolgáltatók, ezek követelései adják a végrehajtások csaknem 90 százalékát.

"Meg kell védeni a nyugdíjasokat. Pontosabban kell ellenőrizni, hogy a nem banki pénzintézmények milyen kamatokat számolnak fel az ügyfeleiknek. Az MKP a lakáselárverezések kapcsán egy olyan tervezetet dolgozott ki, amely megoldaná a nyugdíjasok anyagi ellehetetlenedésének problémáját" - szögezte le Németh Gabriella.
"A Szociális Biztosító saját követelései miatt megvalósított végrehajtások az esetek 4,4 százalékát adják" - mondta el a jelenséggel kapcsolatban a Szociális Biztosító vezérigazgatója, Lubos Lopatka a SITA hírügynökségnek.

A nyugdíj összegéből az érvényben lévő jogszabályok szerint legfeljebb annyit lehet levonni, hogy a kifizetett összeg ne legyen alacsonyabb a létminimum 60 százalékánál, ez egy személy esetében 114 euró, házaspár esetében 192 euró.
Szlovákiában 2011 végén 362 euró volt az öregségi nyugdíj hivatalosan megállapított átlagösszege. A korkedvezményes nyugdíjak esetében ez az összeg átlagosan 357 euró volt. A rokkantnyugdíj átlagos összege 70 százalékos rokkantsági szintig 183 euró, 70 százalékos rokkantsági szint felett pedig átlagban 321 euró volt.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART