2011.
augusztus
08. 20:52

Megélhetés Izraelben: már a nyugdíjasok is demonstrálnak

izraeli zászló A nyugdíjasok is csatlakoznak Izraelben a megélhetési költségek ellen tiltakozó, egyre szélesedő mozgalomhoz, fokozva a nyomást Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormányára.

Hétfőn ismét tüntetés volt Tel-Avivban a drága gyógyszerek és magas adók miatt. A tiltakozó mozgalom a múlt hónapban robbant ki a magas lakásárak miatt, de az elégedetlenkedés és a követelések skálája gyorsan tovább bővült azokkal a területekkel, amelyeken az emberek szerint gazdasági igazságtalanságok tapasztalhatók. Szombaton már negyedmillióan vonultak az utcákra. Ez Izrael történetében a legnagyobb társadalmi célú tömeges megmozdulás.

Netanjahu pár területen reformot ajánlott fel, de ezt a tiltakozók elégtelennek tartják. A kormány különbizottságot hozott létre, hogy terveket készítsen a megélhetési költségek csökkentésére, a parlament pedig hétfőn visszahívta a képviselőket a nyaralásból, hogy rendkívüli vitát tartsanak a témáról. Ez augusztus 16-án lesz. Netanjahu még hétfőn részt vesz a knesszet pénzügyi bizottságának ülésén.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART