2011.
szeptember
09. 11:13

Megéri időben kezdeni az öngondoskodást

Címkék:
malacpersely A nyugdíjrendszer átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak kivezetése ráirányította a figyelmet az időskori öngondoskodás fontosságára. Mind többen látják át azt, amit a szakemberek már évek óta mondanak: a felosztó-kirovó elven működő rendszerekből aligha várhatunk akkora nyugdíjat idős korunkra, amely elegendő lenne az életszínvonalunk fenntartásához. El kell kezdenünk tudatosan félretenni a nyugdíjas éveinkre.

A nyugdíjasok száma egyre nő, és a jelenlegi foglalkoztatási arányok mellett még egy a mostaninál magasabb, negyvenszázalékos nyugdíjjárulék is csupán az átlagfizetés ötödének megfelelő időskori ellátást tudna fedezni. Jelenleg a legalább negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulók keresetük kétharmadára számíthatnak – mondta az fn.hu-nak Bartha Viktória, az Aegon Magyarország életbiztosítási vezérigazgató-helyettese.

Ha tehát nyugodtak szeretnénk lenni a nyugdíjas éveink anyagi biztonsága tekintetében, idejében meg kell kezdenünk az öngondoskodást, vagyis kiválasztanunk a nyugdíj-előtakarékosság számunkra legkedvezőbb formáját, amely flexibilis és az életpályánkhoz igazodó. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőt, persze tudatosabbnak kell lennünk, és több időt kell rá szánnunk, mintha a párnacihába rejtenénk a havi megtakarítást. A bankok és biztosítók feladata és érdeke e tekintetben egybe esik a miénkkel, így bátran kérhetjük a segítségüket – főként azért, mert évtizedekre szóló döntést készülünk meghozni.

Forrás: fn.hu

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
szeptember
05. 08:51

Mire készül nyugdíjfronton a kormány?

Mire készül nyugdíjfronton a kormány? A miniszterelnök szerint az ország megújításához szükséges döntéseket az ősszel meghozza a kormány - ide tartozik az új nyugdíjrendszer is. Szakértők úgy vélik, a meglévő nyugdíjak terén további szűkítésekre már nemigen van mód, így a svéd rendszer bevezetéséről lehet szó. Igaz, e modell elveivel ellentétes a nőkre vonatkozó 40 éves szabály.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART