2012.
április
24. 10:01

Meghalt Joe Murányi dzsesszklarinétos

Címkék:
Joe Murányi Érzelmekkel telített zenész volt, gyönyörű tónussal fújta a klarinétot. Nem a technikai tudása emelte ki, hanem az, hogy óriási szívvel játszott, amit a közönség mindig hálásan fogadott - mondta Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője Joe Murányi halálhíréről értesülve.

"Elképesztő, hogy mennyit fejlődött a játéka még 70 éves kora felett is, emellett kiváló ember volt, imádtuk az öreget" - hangsúlyozta Benkó, aki ugyanazon a hangszeren játszik, mint a napokban 84 éves korában Amerikában elhunyt dzsesszklarinétoshoz.

Mint felidézte, 1982-ben New Yorkban találkoztak először a magyar származású, de már az Egyesült Államokban született zenésszel. A Benkó Dixieland Band az ottani Művészeti Akadémián adott koncertet, és ott jelent meg Joe Murányi, a trombitás Jabbo Smith, valamint a bendzsós Eddy Davis azzal, hogy szeretnének beszállni a zenekarba játszani.

"Közismert, hogy amikor Louis Armstrong zenekarában játszott, a legendás trombitás szinte saját gyerekeként kezelte Joe-t és Magyarnak nevezte" - jegyezte meg Benkó.
Mint kifejtette, már 1982-ben meghívták Magyarországra játszani Murányit, itthon közösen keresték fel rokonainak sírjait a mezőkövesdi temetőben, és a városban, ahol szülei születtek, külön koncertet is szerveztek neki.

"Amikor 1991-ben megcsináltuk a Karácsonyi misét, Joe játszotta fel az egyik klarinétszólót. Összesen hat lemezünkön játszott, olyan számokban, mint a Body & Soul vagy az After You've Gone, és énekelt is. Rengeteg közös koncertünk volt, készítettünk együtt Armstrong-emlékműsort, utoljára is a Louis Armstrong Jazzfesztiválon találkoztunk 2009-ben Bánkon" - mondta végül Benkó Sándor.

Forrás: MTI Fotó: Bohém Ragtima Jazz Band

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART