2012.
július
24. 17:11

Meghosszabbíthatja az életet a D-vitamin és a kalcium

Címkék:
tabletta A legújabb elemzés azt mutatta, hogy idősekben meghosszabbíthatja az életet a D-vitamin és a kalcium tartalmú kiegészítők együttes szedése. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, csak a kettő kombinációja bizonyult hatékonynak, önmagában a D-vitamin nem járt ilyen előnyökkel.

„Kutatásunk ok-okozati összefüggést mutat: a kalcium és a D-vitamin pozitív hatást gyakorol az általános egészségi állapotra” – állítja a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism augusztusi számában megjelenő kutatás vezetője, Dr. Lars Rejnmark, a dániai Aarhus Egyetemi Kórház munkatársa. „Kimutattuk, hogy a kalcium és a D-vitamin együttesen csökkentik a csontritkulásos törések és a halálozás kockázatát az idősekben.”

A kutatás során több mint 70 ezer, 70 év körüli személy adatait vizsgálták, akik nyolc tanulmány valamelyikében vettek részt, ezek mind a D-vitamint, illetve a D-vitamint és a kalciumot vetették össze placebóval. A résztvevőket véletlenszerűen osztották a különböző csoportokba. Az eredményekből kiderült, hogy három év alatt a D-vitamin önmagában nem csökkentette a halálozás kockázatát, de amikor kalciummal kombinálták, a mortalitás 9 százalékkal csökkent.

Köztudott, hogy a D-vitamin és a kalcium kombinált alkalmazása csökkentheti idős emberekben a csonttörés kockázatát. Rejnmark kutatócsoportja azonban kimutatta, hogy a halálozás kockázatának csökkenése nem a kevesebb csonttörésnek tudható be, hanem a két kiegészítő hatása túlmutat a csontegészségen.

A Heart szakfolyóiratban megjelent amerikai kutatás azonban azt mutatta, hogy a kalciumtartalmú kiegészítők növelik a szívroham kockázatát. A múlt héten pedig a U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) kormányzati prevenciós szervezet jelentette be, hogy a menopauzán átesett nőknek nem ajánlatos alacsony dózisú kalciumot és D-vitamint szedniük a csonttörés megelőzésére, mert a jótékony hatás jelentéktelen.

Dr. Michael Holick, a Bostoni Orvostudományi Egyetem professzora szerint más tanulmányok is azt mutatták, hogy a megfelelő D-vitamin szint körülbelül 7 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát. A szakértő szerint nem tudjuk pontosan, hogyan hosszabbítja meg az életet, csak azt tudjuk, hogy a két kiegészítő javítja a sejtműködést és a szív-érrendszer egészségét. Holick egyébként úgy véli, hogy a kormányzati prevenciós szervezet félreértelmezte a D-vitamin és a kalcium jótékony hatásaival kapcsolatos adatokat, mert az általa vizsgált kutatásokban az alanyok túl alacsony dózisban szedték a kiegészítőket ahhoz, hogy kifejthessék jótékony hatásukat. Holick a felnőtteknek 1500-2000 nemzetközi egységnyi D-vitamint, és 1000-1200 milligramm kalciumot javasol étrendi forrásokból és étrendkiegészítőkből együttesen.

 

Vissza
2012.
május
24. 16:14

A kalciumtól megnőhet a szívroham kialakulásának esélye?

A kalciumtól megnőhet a szívroham kialakulásának esélye? A kalciumot gyakran idős emberek használják csontjaik megerősítésére és a törések elkerülésére. Azonban azok az emberek, akik ilyen kiegészítőket szednek, megnövelhetik a szívroham kialakulásának esélyét is - mutat rá egy új, német tanulmány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART