2011.
július
11. 09:19

Mégis jogosultak lehetnek állami nyugdíjra a pénztáraknál maradók?

Lövétei István Szakértők szerint nagy jelentősége van annak, hogy az Alkotmánybíróság a magán-nyugdíjpénztári rendszer visszarendeződésének megágyazó törvény kapcsán a hozzá benyújtott keresetekről nem végzés-, hanem határozattervezetet kezd el tárgyalni a mai napon.

Az ATV által megkérdezett alkotmányjogász azt mondja: bizakodásra adhat okot, hogy nem végzésről, hanem határozattervezetről egyeztetnek majd. Lövétei István szerint végzésről általában akkor tárgyalnak, ha a testület érdemben nem tud vitatni egy előterjesztést. Határozattervezetről pedig akkor lehet szó, ha érdemi döntés születhet az ügyben. "Az érdemiség azt jelenti, hogy valamilyen választ ad arra a problémára, amit neki előterjesztettek. A beadványt megvizsgálva helyt ad a kérelemnek, ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben megadja, a részkérdésekben is adhat helyt egy ilyen kérelemnek" - mondta el az alkotmányjogász.

Szakemberek szerint arra nincs esély, hogy az Alkotmánybíróság teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánítsa a magánnyugdíj-pénztárak államosítását és visszaállítsa a korábbi rendszert, arra azonban van, hogy részkérdésekben változzon a jelenlegi rendszer. Ilyen kérdés például a pénztárakban maradók nyugdíjjogosultsága. Ők a jelenlegi szabályok szerint a pénztárban maradással lemondtak arról, hogy az állami kasszából nyugdíjjogosultságot szerezzenek. Szakemberek azt mondják, elképzelhető, hogy ezt a jogszabályt megsemmisíti az Alkotmánybíróság.

Forrás: ATV

Vissza
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
2011.
július
10. 22:36

Kétezer beadvány várakozik az Alkotmánybíróságnál

Kétezer beadvány várakozik az Alkotmánybíróságnál A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosról, illetve az alkotmánymódosítás miatt benyújtott panaszról kedden tárgyal az Alkotmánybíróság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART