2011.
július
26. 07:24

Mégis megvédi Orbán a nyugdíj előtt állókat – ígéri Szijjártó

Címkék:
szijjártó szóvivő Biztosan változni fog a Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet múlt pénteken hoztak nyilvánosságra. A minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott változatával szemben a kormány mégis bevezetné a védett kort, így nem lehetne 55 éves kor felett kirúgni a dolgozókat.

Garantálja a kormány a védett kor intézményét, vagyis azt, hogy 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben lehet elbocsátani a munkavállalót - jelentette ki Szijjártó Péter.

Minderre azért volt szükség, mert a múlt pénteken nyilvánosságra hozott Munka törvénykönyvének tervezetében nem szerepel ez a fogalom. Sőt, a dokumentum szerint a nyugdíj előtt állókat könnyebb lenne meneszteni a jelenlegi szabályokhoz képest is. Eddig ugyanis csak különösen indokolt esetben lehetett kirúgni azokat, akiknek 5 évük van a nyugdíjazásig, a javaslatban viszont nem szerepel ez a kitétel.

Szijjártó most azt közölte, a védett kor intézményének biztosítása már a szociális konzultációval eldőlt, ahogyan az is, hogy a Munka törvénykönyvébe be kell épülnie annak, hogy a "segély helyett a munkalehetőség biztosítása a kívánatos út".

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
július
23. 09:27

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása?

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása? Könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek – legalábbis akkor, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tegnap közzétett munka törvénykönyve módosításának tervezete megvalósul.
Tovább
2011.
július
21. 21:22

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is

Kirúghatják a kisgyerekeseket, nyugdíj előtt állókat is A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki Munka törvénykönyve Pénzcentrum birtokába került tervezett módosításából. Ráadásul a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.
Tovább
2011.
július
25. 08:05

Mit gondolunk a korhatár alatti nyugdíjakról?

Mit gondolunk a korhatár alatti nyugdíjakról? A többség elfogadja, hogy a korhatár alatti nyugdíjak rendszere változtatásra szorul, ám a szigorítás lehetőségének alkotmányba foglalása erősen megosztotta a közvéleményt - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a HVG megbízásából készített a Medián 1200 fő megkérdezésével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART