2014.
február
11. 17:37

Megjelenik magyarul Ferenc pápa Az evangélium öröme kezdetű apostoli buzdítása

Címkék:
I. Ferenc pápa Megjelenik magyarul Ferenc pápa Az evangélium öröme kezdetű első, önállóan írt apostoli buzdítása csütörtökön. A magyarországi kiadásra már csaknem ötezer előjegyzés érkezett - közölte a művet kiadó Szent István Társulat.

Rámutattak: pápai megnyilatkozás iránt ilyen nagyfokú érdeklődés több mint két évtizede nem volt tapasztalható. Úgy fogalmaztak: a nagy érdeklődés a nem hívők körében is megmutatkozik, "hiszen a vatikáni reformok, valamint az emberek számára is oly lelkesítő, szívhez szóló nyilatkozatai és cselekedetei sokak érdeklődését felkeltették".

Az evangélium öröme a tavaly márciusban megválasztott pápa programját foglalja össze, a pasztorációs szolgálat és az egyház szerkezetének reformjával, valamint a pénzpiac átalakításával is foglalkozik.

Ferenc pápa megfogalmazása szerint az apostoli buzdítás "az egyház következő évekre szóló útját" tartalmazza. Ebben az egyházfő nyitottabb, a mai világ kihívásaihoz alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő egyházi missziót szorgalmaz s az egyház szerkezetének a reformját.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az egyház működésének eddigi túlzott centralizációja "komplikálttá tette az egyház életét és a missziós szolgálat lendületét". Ferenc pápa az egyház testületi vezetését, az egyházmegyék autonómiájának erősítését említi.

A pápa hasonló fordulatot remél a gazdasági-pénzügyi piactól, bírálja a globális gazdasági rendszert és a "pénz idealizálását". Felszólítja a világ vezetőit, szálljanak szembe a szegénységgel és az egyre növekvő egyenlőtlenséggel. Arra kérte a politikusokat, hogy biztosítsanak minden embernek "méltóságteljes munkát, oktatást és egészségügyi ellátást".

Az egyháznak és a politikának figyelmet kell fordítania a szegénység és az elesettség új formáira, közöttük a hajléktalanokra, drogfüggőkre, menekültekre, az egyre magányosabb idősekre - teszi hozzá.

Az apostoli buzdításban arra kéri a muzulmán országokat, biztosítsák a vallásszabadságot a keresztényeknek, "tekintettel arra a vallásszabadságra, amelyet az iszlám hívők élveznek a nyugati országokban".

A dokumentum kitér a születendő gyermekek védelmére, amely "nem ideológia, hanem az emberi jogok védelme"; a nőknek az egyházban való szerepére és az egyházi házasság után elváltaknak a szentségekben való részesítésére is, amelyről az apostoli buzdítás szerint az idei rendkívüli szinóduson születhet döntés.
Ferenc pápa tavaly nyáron spanyol nyelven írta meg az apostoli buzdítást.

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: Ferenc pápa apostoli buzdításával olyan iratot tett közzé, amely a reformáció szellemének is megfelel, és az evangélikusok is bármikor bátran felolvashatnák a szószékről, mert az evangelizációt és a missziót állítja középpontba.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
március
17. 15:25

Ferenc pápa első Úrangyala imája

Ferenc pápa első Úrangyala imája A Szent Péter téren és környékén összegyűlt több tízezer hívő előtt mondta el első Úrangyala imáját (Angelus) vasárnap délben Ferenc pápa.
Tovább
2013.
augusztus
29. 11:50

Ferenc pápa hajnali öt körül kel, menzán ebédel

Ferenc pápa hajnali öt körül kel, menzán ebédel Ferenc pápa reggel háromnegyed ötkor kel, és a szobájában levő vezetékes telefonnal hívja fel azokat, akik segítséget kérnek tőle - írta a La Repubblica című olasz napilap, amely az egyházfő mindennapi életének részleteiről értesült.
Tovább
2013.
szeptember
22. 08:21

Ferenc pápa Magyarországra is készül

Ferenc pápa Magyarországra is készül Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa, miután pénteki vatikáni találkozójukon elfogadta Áder János köztársasági elnök erre vonatkozó meghívását. A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART