2013.
február
16. 09:00

Megmondják, hogy mi a krumpli

Címkék:
krumpli Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt.

Korai burgonyának az számít, amelynek "a héja hámozás nélkül könnyen eltávolítható". Ezért ha a héja hiányos, még megfelelőnek minősül. A tárolt burgonya héjának viszont kifejlettnek és épnek kell lennie.

A korai burgonyán nem lehet csíra, a tárolton pedig legfeljebb 3 milliméteres csíra megengedett.

A legkisebb újkrumpli sem eshet át a 28x28 milliméteres négyzetes rostán, a tárolt burgonyánál a 35x35 milliméteres rostán átesett szemek szabvány alattiak

A héj alatti - szürke, kék vagy fekete - foltok nem lehetnek mélyebbek 5 milliméternél, és üreg sem lehet a tárolt burgonya belsejében.

Az 5 kilogrammos tömegig elkészített csomagokban lévő burgonyák mérete közti különbség nem lehet nagyobb 30 milliméternél.

A csomagokon fel kell tüntetni a csomagoló, illetve forgalmazó nevét, címét, illetve a korai vagy tárolt megnevezést, a méretet, továbbá a származási országot, és azon belül a régiót és a helység nevét is.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART