2012.
április
05. 08:32

Megoldások fogpótlásra

Címkék:
fogsor Azok, akiknek bizonyos okokból fogpótlásra van szükségük, egyre többféle lehetőség közül választhatnak, hogy újra esztétikus és jól funkcionáló fogsoruk lehessen. Ezen lehetőségek közül említünk néhányat a Richpoi portál segítségével.

Sokan nem tudják, hogy mikor készülhet korona vagy híd a foghiány pótlására. Rögzített pótlás akkor készülhet, ha megfelelő számú pillérfog áll rendelkezésre. Mindenek előtt egy panoráma röntgenre van szükség, mert ha a látszólag ép fog gyökerénél gyulladás van, az ha „megbolygatják” begyullad és csak hosszas kezelés árán lehet megmenteni. A kezelési idő alatt, nem tudjuk a fogpótlást elkészíteni.

Előfordulhat, hogy nem lehet a fogat megmenteni és ki kell húzni. Így már nem biztos, hogy a rögzített pótlás elkészíthető.Ha minden óvintézkedés ellenére, mégis begyullad a korona alatt a fog, a friss gyulladást igen eredményesen lehet kezelni. A koronát átfúrják, kikezelik a beteg fogat és olyan anyaggal fedik be, hogy nem lehet észrevenni semmit a beavatkozásból.

A porcelánpótlásoknak meg van az a nagy előnye, hogy érvényesül a technikus művészi képessége is. A kerámia felrakása csak kézimunkával képzelhető el, így meg van a lehetőség arra, hogy az egyén személyiségéhez alakítsuk a fogak formáját, működési mechanizmusát és színvilágát.

Az a pótlás, amelynek alapját komputer által gyártott fémváz adja és a kerámiát tehetséges fogtechnikus készítette el, szinte művészi alkotás. Tökéletes harmóniát tud teremteni a páciens arca, a rágás képessége és a szép, esztétikai hatás között – hosszú időre megoldást jelent viselője számára.

„Teljesen tönkretette az ép fogamat a kapocs!” „Állandóan érzek valami fémes ízt…” Gyakran hallunk ilyen és ehhez hasonló panaszokat azoktól, akiknek valamilyen „fémes” fogpótlása van. A fémmentes fogpótlás a fémallergiások számára nyújthat hatékony megoldást. A kivehető fogsornál a fémkapocs vékonyítja el a fogat annyira, hogy a koronai részt alig tartja valami. Néha fémes ízt érez a páciens akkor is, ha régi híd van a szájában, amelyikről lejött a műanyag vagy lepattant a porcelán. A fémallergia olykor fejfájást, ritkán gyulladást is okoz. Mindez kiküszöbölhető, ha olyan pótlás kerül a szájba, amely egyáltalán nem tartalmaz fémet. Ilyen például a rugalmas, műanyagból készített fogsor. Ebben az esetben a kapcsok sem fémből készülnek, így sokkal kíméletesebben bánnak a meglévő fogakkal, mint a hagyományos fémkapcsok.

A hidak vagy koronák esetében is léteznek rendkívül esztétikus, fém nélküli megoldások. A tisztán kerámiából készült pótlások képesek tökéletesen visszaadni az eredeti fogak színét és formáját.

Forrás: Richpoi

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART