2012.
február
21. 13:21

Megoldást talált az Aegon a túl hosszú nyugdíjas évekre

Címkék:
bank Tőkepiaci megoldást talált az Aegon a nyugdíjpénztári tagok egyre emelkedő várható élettartamából eredő kockázatokra. A Deutsche Bankkal kötött 12 milliárd euró értékű csereügylet (longevity swap) a maga nemében egyedülálló, mivel közvetlenül a tőkepiacot célozza meg.

Az ügylet újabb lépést jelent a várható élettartam folyamatos emelkedéséből, illetve lakosság öregedéséből eredő kockázatok kezelése felé, amely a nyugdíjalapok és biztosítók számára különösen égető probléma.

Az élettartam növekedése kihívást jelent a biztosítók, magánnyugdíjpénztárak számára a járadékfizetés tekintetében. A túlélési kockázat, vagyis annak a veszélye, hogy a tényleges élettartam hosszabb a feltételezettnél, fontos kockázati tényező a járadékszolgáltatók szempontjából. Amennyiben a biztosítottak az előrejelzettnél magasabb életkort érnek el, akkor ezek a szerződések akár veszteségessé is válhatnak.

A kockázatok tőkepiacon történő megosztásával a Deutsche Bank képessé válik az Aegontól átvállalt, hosszú életből (longevity) fakadó kockázat kezelésére, miközben a befektetők számára egy új, kellően diverzifikált eszközosztály kerül piacra.

A bank szerint a tőkepiacok jelentősen növelik kapacitást a longevity kockázatok fedezésére, amely a viszontbiztosítási piacon már eddig is létezett. A Deutsche Bank strukturált biztosítási megoldások részlegének vezetője, Clare Hennings az ügylet kapcsán megjegyezte: „úgy gondoljuk, hogy ez a piac további növekedés előtt áll, mivel a nyugdíjalapok és a biztosítók új megoldásokat keresnek jövőbeli fizetési kötelezettségeik kezelésére, a befektetők pedig diverzifikált befektetési lehetőségeket igényelnek”.

A most megkötött ügylet a kontinentális Európa, nevezetesen Hollandia népességi adatain alapul. A létrehozott szintetikus portfolió lehetővé teszi az Aegon számára, hogy a járadékfizetési kötelezettségeinek egy részét fedezze.

A várható élettartamból eredő kockázatok kezelése a DB rendszerekben eddig általában az úgynevezett „liability-driven investing” (LDI) útján történt, vagyis az eszközök kötelezettségekhez igazításával, ami főleg hosszú lejáratú kötvények vásárlását jelentette. A kockázat piaci fedezéséhez eddig hiányoztak a megfelelő instrumentumok, a longevity swap lehetőségek.

A várható élettartam emelkedésének problémája a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakat, a biztosítókat és a kormányokat is érinti, hiszen a várható élettartam alulbecslése a tartalékok szükségszerű alulbecslését is jelenti.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART