2011.
február
28. 05:48

Megrázó: szinte minden bányász meghal még a nyugdíj előtt

Címkék:
bányászok Drasztikusan magas azoknak a volt bányászoknak száma, akik nem érik meg a nyugdíjas éveket - derült ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2011-es legfrissebb adataiból. 2008 és 2011 januárja között a volt bányamunkások majd 91 százaléka, a 225-ből 203 fő nem került át az egészségkárosodási járadékosok rendszeréből a nyugdíjrendszerbe, ami egyet jelent azzal, hogy 62. életévük előtt elhunytak.

A bányászok élete a munka befejezésével sem egyszerű. A föld alatt töltött évek könyörtelenül egészségkárosodáshoz vezetnek, így egy volt bányász, ha végleg kijön a tárnából, az Országos Orvosszakértői Intézet által megállapított 29 százalékos egészségkárosodással folytatja életét. Aki 18 évesen elment a bányába dolgozni, és 20 évet a tárnákban töltött, ugyanakkor nem érte el a szénbányászoknál irányadó 4000, uránosoknál pedig a 3000 műszakot, akkor ő nem jogosult a bányász nyugdíjra. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az öregségi nyugdíj sem illeti meg, hiszen még vissza van a jelenlegi öregségi nyugdíj szabályai szerint 27 éve.

További munkavállalásukat két dolog is nagyban nehezíti. Az egészségkárosodásuk miatt nem végezhetnek nehéz vagy veszélyes fizikai munkát, legálisan fel sem veszik őket, mivel ilyen munkakörben nincs legális lehetőség. Ezen kívül a 387/2007 Kormány rendelet 17§ e. pontja, a kereset korlátozás is csak ront a helyzetükön. A rendelkezés lényege, hogy a bányásznak döntenie kell: vagy a nyugdíjalapot nem nyújtó egészségkárosodási járadékot kéri, ami jelen állás szerint 85 500 forint, vagy pedig könnyű fizikai munkát vállal, amelynek havi mértéke nem éri el a mindenkori minimálbér hat havi átlagának a 80%-át. A bányászoknak ez a törvény kormányokon átívelő probléma, amelyet korábban már megpróbáltak hatályon kívül helyeztetni, de csak azt érték el, hogy végrehajtását kitolták. A Nemzeti Együttműködés kormánya viszont nem szeretné meghosszabbítani a moratóriumot, ami annyit tesz, hogy a volt bányászoknak, akiknek sikerült munkát találniuk, jövőre választaniuk kell, hogy az egészségkárosodási juttatást, vagy az annál kevesebb munkabért kérik.

Benke Norbert, a MSZOSZ Baranya megyei és Vasas Szakszervezet Dél-dunántúli regionális vezetője nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, írásával a 2012-től életbe lépő 387/2007 Kormány rendelet 17§ e. pontját szeretné hatályon kívül helyeztetni. A levélből kiderül, a rendelet 1350 volt bányászt érint Baranyában, országosan pedig 2550-et.

A PécsiStop információi szerint amennyiben nem lesz az ügyben előrelépés, akkor a Vasas Szakszervezet 2011 márciusában tüntetést szervez Pécsett.

Forrás: stop.hu

Vissza
2010.
november
22. 12:01

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján A 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba engedését célzó jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd - írja a Népszabadság a birtokába jutott dokumentumok alapján.
Tovább
2010.
december
13. 20:16

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART