2012.
április
20. 18:17

Megrohamozták a román nyugdíjasok a bíróságot

Címkék:
szócső Román nyugdíjasok pénteken megrohamozták a bíróságot a csaknem másfél évig jogtalanul visszatartott egészségügyi járulék összegének visszaigénylése érdekében.

Pénteken a dél-romániai Pitesti városban a nyugdíjasok szó szerint megrohamozták a bíróságot. Hosszú sor alakult ki, mivel több százan akarták iktatni a jogtalanul visszatartott járulék összegének visszaigénylésére vonatkozó bírósági keresetet. A Mediafax hírügynökség szerint adott pillanatban dulakodás alakult ki a sorban állók és a rendfenntartó erők között, miután a nyugdíjasok kiszedtek egy ajtót a tokjából.

A héten tette közzé a román alkotmánybíróság egy korábbi döntésének indoklását, amelyben kimondta, hogy a 740 lej (50 ezer forint) nyugdíjnál magasabb járandósággal rendelkező személyektől jogtalanul tartották vissza az 5,5 százalékos egészségügyi járulékot, hiszen azt a teljes nyugdíjra számolták ki ahelyett, hogy csak a nyugdíj értéke és a 740 lej közötti különbözetre állapították volna meg. E döntés következtében enyhén nőni fog az átlagon felüli nyugdíjjal rendelkező személyek járandósága.

Az alkotmánybírósági határozat több mint 2 millió romániai nyugdíjast érint, és az egészségügyi biztosítás költségvetése mintegy 1 milliárd lejtől (228,83 millió euró) esik el a munkaügyi minisztérium adatai szerint.

Claudia Boghicevici munkaügyi miniszter elmondta, hogy a hatóságoknak 45 napos határidőn belül kell átállniuk az alkotmánybíróság által megjelölt nyugdíjkiszámítási módszerre, így leghamarabb esetleg júniustól kap majd valamivel magasabb járandóságot az érintett mintegy 2 millió nyugdíjas.

A kormány álláspontja szerint az alkotmánybírósági döntést nem lehet alkalmazni visszamenőleges hatállyal, így az államnak nem kell kifizetnie a visszatartott járulék értékét az elmúlt másfél évre. A nyugdíjasok érdekszövetsége szerint azonban ezt a pénzt az államnak folyósítania kell az érintetteknek.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
április
18. 08:42

Romániában nőnek az átlagon felüli nyugdíjak

Romániában nőnek az átlagon felüli nyugdíjak Romániában enyhén nőnek az átlagon felüli nyugdíjak, miután egy alkotmánybírósági döntés szerint az elmúlt csaknem másfél évben a hatóságok jogtalanul tartották vissza az öregségi járandóságokra kivetett egészségbiztosítási járulékot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART