2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Rokkant jelzés Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Az első félévben a nyugdíjkérelmek száma némileg csökkent ugyan, de az elutasítások aránya is emelkedett. Összesen 61 ezren nyújtottak be - az első körben - hiába, nyugdíjazási kérelmet 2010. első hat hónapjában. Különösen a rokkantsági nyugdíjigényléseknél volt a korábbi időszakhoz képest jóval nagyobb az elutasító határozatok aránya. Több mint kétszer annyi igénylésre mondtak nemet az illetékesek, mint amennyit elfogadtak. Így a legérzékenyebben a rokkantsági nyugdíjat, járadékot, valamint az egészségkárosodottak szociális járadékát kérelmezők szenvedték meg leginkább a szigorításokat.

Ez alapvető változás az elmúlt évtizedek gyakorlatához képest. A rendszerváltást követően ugyanis az egymilliót is meghaladta a megszűnő munkahelyek száma. Akkor az állam is támogatta, hogy azok, akiknek szinte reménytelen volt az elhelyezkedésük a munkaerőpiacon, elmehessenek korengedményes, vagy rokkant nyugdíjba. A későbbi években azután jó néhány ügy borzolta fel a kedélyeket, olyankor, amikor a háziorvosok pénzért rokkantosítottak amúgy egészséges embereket. Becslések szerint jelenleg is a majd 400 ezer rokkant nyugdíjasnak a tíz százaléka jogtalanul "élvezi" az amúgy nem túlságosan magas nyugellátást. Részben emiatt, részben pedig a nyugdíjrendszer finanszírozási gondjai miatt alaposan megszígorították az előző két évben a nyugdíjazási szabályokat. Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) bizottsága előtt kell megjelennie annak, aki kéri a rokkant nyugdíjazását. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak (ONYF) az orvos szakértői véleményeket köteles elfogadni, vagyis azt a rokkantsági fokot, százalékot, amelyet a bizottság meghatároz.

Ugyancsak nem mérlegelheti, a szakértők döntését, hogy a kérelmező egészségügyileg rehabilitálható, vagy sem. A rokkant nyugdíj iránti kérelmekhez csatolni kell az a szakvéleményt, amely kimondja, hány százalékos rokkantságot állapított meg a szakértői bizottság. Azt, hogy milyen fokú rokkantságnál fogadható el, jogszabály írja elő.
A 61 ezer elutasított kérelem zömét ez a kategória adja, bár információink szerint olyan is előfordul, hogy a rosszul kitöltött nyomtatvány miatt kap nemleges választ az igénylő.

A nyugdíj igazgatóságok azt nézik elsősorban, hogy mennyi az igénylő járulékkal fedezett szolgálati ideje. Itt is sok a gond, mert az elmúlt két évtizedben rengeteg céget számoltak fel jogutód nélkül, gyakori, hogy a munkában töltött évek megállapításakor derül ki, hogy valaki után esetleg évekig nem fizetett a munkáltató járulékot. Ilyenkor gyakran hosszas utánjárással lehet, ha lehet, beszerezni a szükséges okmányokat, igazolásokat. A járulékfizetők adatait ma már számítógépes adatbázisokban tárolják. A nyugdíjbiztosító hozza a nyugdíjjal kapcsolatos határozatot, de az orvos szakértői vélemény figyelembevételével. Természetesen az ügyfél fellebbezhet, ha nem ért egyet a határozattal. Azok a "szerencsések", akik átjutnak a rostán, annak a nyugdíját a rokkantsági fok és a szolgálati idő alapján a területileg illetékes, illetve a regionális nyugdíj igazgatóságok állapítják meg, de a folyósítás központosított. Nem kizárt, hogy a későbbiekben ez a rendszer is átalakul.

A rokkant nyugdíjazás kérelmezése egyfajta menekülési útvonal a 45 év fölötti korosztálynak, mint a betegállomány a munkanélkülivé vált embereknek. Mára mindkét lehetőséget nagyon megszigorították - mondta Falusi Andrea. A munkajogász hozzátette, a háziorvosok többnyire, ha már nem tarthatják betegállományban a páciensüket, a rokkantsági nyugellátás igénylését javasolják. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy évjárttól függően eltér még a nyugdíjkorhatár is. Egy 55 éves nőnek például pillanatnyilag 64 év az öregségi nyugdíjkorhatára. Az előrehozott nyugdíjhoz pedig legalább 61 évesnek kell lennie. Ez most változhat, vagyis a nők 40 évi munkaviszonyt követően mehetnek majd nyugdíjba, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány előterjesztését.

A gondokat csak gyarapítja, hogy most ért nyugdíjközeli korba az úgynevezett Ratkó-korosztály, amely az 1950-es években regnáló egészségügyi miniszterről kapta a nevét, amikor tilos volt az abortusz. Ez a nagy létszámú társadalmi réteg egészségileg meglehetősen leromlott, de annyira nem, hogy tömegével jogosultak lehetnének a rokkant nyugellátásra. Őket bocsátják el a legkönnyebben és ők helyezkedhetnek el újra a legnehezebben. Számukra már a rokkant nyugdíj sem jelent igazán egérutat. Ha meg is állapítják például az 50 százalékos rokkantságot, olyan alacsony nyugdíjra számíthatnak, amiből még munkavállalás mellett is bajos megélni - jegyezte meg a munkajogász. A 67-70 százalékos rokkantak a korábbi keresetüket meg nem haladó részéig vállalhat munkát. A csökkentett nyugdíj addig jár, amíg el nem éri a jogosult a rendes öregségi nyugdíjkorhatárt, s akkor megkaphatja a teljes járandóságát. A harmadik fokozatban pedig már többnyire olyan mértékű az egészség romlás, hogy ha akarna sem vállalhatna munkát a rokkant nyugdíjas.

Forrás: Népszava

Nyugdíjkérelmek száma
(2010. január-június)

Teljesítő határozatok Elutasító határozatok
Szolgálatiidő-számítások42 1471 674
Öregségi és öregségi jellegű nyugdíjak32 6554 362
Rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjak15 63026 605
Rehabilitációs járadék9 1585 480
Hozzátartozói és baleseti hozzátartozói ellátások31 8493 295
Egészségkárosodott személyek szociális járadékai7 02115 146
Rokkantsági járadék7121 508
Baleseti járadék494436
Egészségkárosodáson alapuló ellátások19317
Nyugdíjnövelés a nyugdíjasként végzett kereső tevékenység alapján 701882 686
Összesen209 90061 509

Forrás: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
13. 18:40

Dolgozni mindhalálig?

Dolgozni mindhalálig? Középtávon akár 70 évig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt az EU-ban annak érdekében, hogy a jövőben is fenntartható legyen a nyugdíjrendszer - áll az Európai Bizottság tervezetében. Több uniós ország a közelmúltban döntött a limit emelése mellett, mások egyelőre fontolgatják a lépést – hazánkban fokozatosan növelik majd a nyugdíjba vonulás idejét a jelenlegi 62-ről 65 évre. Itthon jelenleg hárommillióan kapnak nyugdíjat, ami a GDP 11,5 százalékát jelenti.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
január
22. 12:52

Nincs is szükség nyugdíjreformra?

Nincs is szükség nyugdíjreformra? Az Idősügyi Tanács szerint Magyarországon nincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - mondta Korózs Lajos, az Idősügyi Tanács titkára a testület csütörtöki budapesti zárt ülése után sajtótájékoztatón.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART