2011.
március
21. 17:33

Megrovást kapott a nyugdíjas, aki árammal védte a kertjét

Címkék:
bíróságon Szoboszlai Barna megunta, hogy lopják a termést a kertjéből, ezért elektromos áramra kapcsolt vezetéket állított fel a kerítéstől 1-3 méterre a kertjében (amit egyébként csak éjszakánként működtetett), hogy megvédje a területet, és ebből nem is csinált titkot a faluban, Kesznyétenben.

Az idős férfitől még 2008-ban akartak uborkát lopni, ám az egyik tolvaj belehalt az áramütésbe, egy másikuk súlyos, míg a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett.

Tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság egy év, két év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte a férfit, a Debreceni Ítélőtáblán pedig hétfő délután hozta meg ítéletét, amiben megrovást kapott. Itt a férfi úgy védekezett, hogy már többször is meglopták, ezért próbált meg ilyen módon védekezni.

Dr. Balla Lajos bíró indoklásában elmondta, hogy a tolvajok maguk késztették az idős bácsit arra, hogy ilyen berendezést használjon, aki a rendszer működtetése során tévesen hitte, hogy az alkalmatlan az élet kioltására. Még ő maga is kipróbálta kesztyűben a 230 voltos vezetéket, de csak bizsergést érzett. A tragédia az esős, nedves idő miatt következhetett be.

Az is elhangzott továbbá, hogy az ítélet enyheségét indokolja, hogy a vádlott a tőle elvárható figyelmességgel járt el, hogy ártatlan embereknek ne essen bajuk.

Az ítélethirdetést követően a védő felmentésért, míg a vád súlyosbításért fellebbezett.

A megrovás a Büntető törvénykönyvben


71. § (1) Megrovásban kell részesíteni azt, akinek a cselekménye az elbíráláskor már nem veszélyes, vagy oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés - ide nem értve az elkobzást és a vagyonelkobzást - alkalmazása is szükségtelen.

(2) A megrovással a hatóság a rosszallását fejezi ki, és az elkövetőt felhívja, hogy a jövőben tartózkodjék bűncselekmény elkövetésétől.

Forrás: Nana

Vissza
2010.
január
18. 19:47

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon Szimpátiatüntetést tartott az Összefogás Párt Szoboszlai Barna mellett hétfő este a Borsod megyei bíróság épülete előtt Miskolcon; az idős kesznyéteni férfi kertjét árammal védte a lopások miatt, s ennek következtében egy tolvajt 2008 július elsejére virradóra halálos áramütés ért.
Tovább
2011.
március
18. 12:39

Felmentés vagy letöltendő börtön?

Felmentés vagy letöltendő börtön? Szakértőket és tanúkat hallgatott meg a Debreceni Ítélőtábla a kertjét árammal védő, 70 éves kesznyéteni nyugdíjas másodfokú tárgyalásán, csütörtökön.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART