2012.
április
01. 09:57

Megsüllyedt a százéves magyar gőzös

Címkék:
Szőke Tisza Az olvadó jég benyomta az elrozsdásodott, repedésektől hemzsegő majd százéves Szőke Tisza oldallemezét, ablakain beömlött a víz, a hajó megdőlt. Egyes részeit műemlékké nyilváníthatják.

Rossz állapota miatt nem kapott engedélyt a Szőke Tisza arra, hogy a folyóparton horgonyozzon, ezért 2000 óta a tápéi téli kikötőben áll. Több tulajdonosváltás során sem sikerült elkezdeni a felújítást. Várható volt, ami történt, a hajó oldalán kialakult repedések miatt. A kikötőt üzemeltető kft. többször figyelmeztette írásban a tulajdonosokat, majd saját hatáskörben tavaly októberben úgy döntöttek, hogy a part mellé vontatják a 95 éves gőzhajót hogy ne a kikötő közepén süllyedjen el - olvasható a délmagyar.hu oldalán.

A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1958-ban átépítették. Ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött, és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált. Utoljára 50 éve újították fel. A hajó állapota úgy leromlott, hogy 2000-ben a tápéi kikötőbe kellett vontatni. A tulajdonosok csak a minimális felújításokra költöttek: a meggyengült hajótestet például egy helyen betonnal öntötték ki. Az emelkedő folyó fokozatosan ellepte volna a hajótestet, ennek megakadályozására kötötték azt egy uszályhoz.

Jó hír viszont, hogy a hajó bizonyos részei műemléki védettséget kaphatnak.A Magyar Műszaki és Közlekedéstörténeti Múzeum megállapította: a hajó évek óta olyan állapotban van, hogy a test megmentésére nincs esély. Ezért valószínű, hogy csak bizonyos elemei lesznek védettek, hiszen vannak a hajón olyan részek, melyek a kulturális javak szempontjából értékesek - közölte az iroda. Jelenleg a szakértői véleményeket várják a védendő részekről, a vizsgálat néhány hónapot vehet igénybe.

Forrás: MTI, fotó: Rosta Tibor

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART