2012.
február
17. 17:07

Megszenvedik a piacok a társadalom öregedését

Címkék:
tőzsde A nemzetközi szakirodalom és a nagy elemzőházak is mind nagyobb figyelmet fordítanak a társadalom öregedése és az eszközárak kapcsolatára, egy friss elemzésében pedig ezt a témát vette elő a Credit Suisse elemzőcsapata is. Mint az elemzésükből kiderül, több esetben is sikerült bizonyítékot találni arra vonatkozóan, hogy szoros együttmozgás figyelhető meg az öregedés és az eszközárak között.

A szakértők szerint az amerikai részvénypiac a következő évtizedek megemelkedő nyugdíjazásai miatt jelentős korlátokkal találhatja szembe magát a túlkínálat miatt, az értékeltség jelentősen esni fog miközben az európai piacon az öregedésnek inkább a kötvénypiacon lesznek érzékelhető hatásai, több országban is 4-5 százalékra emelkedhetnek a hosszú kötvényhozamok.

Újra kell gondolni az életciklus hipotézist

A Credit Suisse szerint a társadalom öregedésének hatását az általános vizsgálatoknál mélyebbre kell ásni, és alapvetően arra kell koncentrálni, hogy maga az öregedés milyen változást idéz elő az emberek fogyasztói és munkavállalási jellemzőiben, és amennyiben ezt sikerült azonosítani, akkor lehet vizsgálni, hogy az öregedés miként hat az eszközárakra. Az elemzők természetesen építenek az 1950-es évek közepén felállított életciklus hipotézisre, ami azt mondja ki, hogy az emberek a megtakarítási és fogyasztói döntéseikben alapvetően arra törekednek, hogy az egész életciklusuk fogyasztását folyamatosan simítsák.

Szakértőik szerint azonban sokan elfeledkeznek arról a tényről, hogy a múltban nagyon is jól működő hipotézis az elmúlt évtizedekben alapvetően változott meg, hiszen a társadalom változásával az attitűdök is változtak. Természetes, hogy a várható élettartam emelkedik, azonban ez már önmagában is oda vezet, hogy az adott életciklusok módosulnak, a különböző életszakaszok hossza megváltozik, ahogy az átmenet is az egyes életszakaszok között. Az általánosságban is elmondható, hogy ma már az emberek sokkal többet töltenek el tanulással, később vállalnak munkát, elhalasztják a házasságukat valamint a gyerekvállalásukat, miközben a nyugdíjazás is egyre kitolódik. Pontosan ezért az életciklus hipotézis korábban megszokott kereteit módosítani kell, már nem lehet azt mondani, hogy a korábban tipikusnak számító hitelfelvevő vagy megtakarító időszakok most is érvényesek.

Összeomlanak az árfolyamok a társadalom öregedésével?

Nagyon színes a nemzetközi szakirodalom ebben a témában, az elmúlt évtizedekben számtalan tanulmány készült arról, hogy mit okoz az eszközárakban az öregedés. Talán az egyetlen hátrányuk ezeknek az elemzéseknek, hogy jellemzően csak az amerikai piacot vizsgálták, míg az európai piaci hatások inkább háttérbe szorultak. Egy általánosnak mondható attitűd, hogy az emberek minél fiatalabbak annál inkább megengedhetik maguknak a magasabb kockázatvállalást.

Többek között ez azért van, mivel a részvények hosszú befektetési időhorizonton kevésbé számítanak kockázatos eszköznek, a részvényekkel tudják azt a hozamot elérni, amelyek a fiatalok magas elvárásainak megfelelnek, végül, de nem utolsó sorban a fiatalok sok időt tölthetnek a munkaerőpiacon, ami a potenciális veszteségekre adhat biztosítást. Ezzel összefüggésben az is megállapítható, hogy a korral egyenes arányban nő a kockázatkerülési hajlandóság, vagyis minél idősebb az ember, annál kevésbé akar kockázatot vállalni, ha a befektetéseiről van szó.

Az irodalomban sokat hangoztatott feltevés szerint a társadalom öregedése azért is jelent veszélyt a kötvény- és részvénypiacokra, hiszen egyre többen lesznek, akik a kockázatos eszközeiktől meg akarnak szabadulni, miközben az alacsony születésszám miatt nem nagyon lesz olyan réteg, amely a teljes kínálatot fel tudná szívni, vagyis az eszközáraknak esniük kell. A piac kereslet-kínálat viszonyait előtérbe helyező feltevést az amerikai piacon többen is cáfolták.

Például volt egy olyan magyarázat az eszközár-esési hipotézis ellen, hogy azért nem kell jelentős hatásra felkészülni, hiszen a felhalmozási időszakban nagyon gyorsan nő a kereslet a kockázatos eszközök iránt, viszont a portfólió átalakítása csak fokozatosan történik meg, tehát nagyobb túlkínálatos periódusok nem alakulhatnak ki. Természetesen voltak olyan tanulmányok is, amelyek az eszközárak esését megerősítettnek látják, pontosan arra építve, hogy a kereslet és kínálat egyensúlya mindenképpen módosul a baby boomer generáció (1945-1965 között születettek) által, méghozzá egy alacsonyabb egyensúlyi árfolyamon.

Sokan viszont arra hivatkoznak, hogy igaz Amerikában a nyugdíjazások miatt meg fog emelkedni jelentősen a részvények kínálata, azonban a fejlődő országok irányából mutatkozó kereslet ki tudja majd pótolni azt az összeget, amely az amerikai piacon hiányzik, tehát az eszközárak a fejlett országokban nem fognak esni a következő évtizedekben a társadalom öregedése miatt.

Forrás: portfolio.hu

A teljes cikket itt olvashatja!

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART