2012.
március
22. 09:49

Megszorítanak a csehek is

Címkék:
Prága Mintegy 23,6 milliárd korona idei költségvetési kiadás befagyasztását hagyta jóvá szerdán a cseh kormány, közölte a cseh hírügynökség. Petr Necas cseh miniszterelnök két hete jelentette be, hogy a kormány az idén mintegy 23 milliárd korona befagyasztását javasolja a költségvetési kiadások csökkentése érdekében.

A gazdasági miniszterek egyetértettek abban, hogy a következő években szükség lesz az áfa emelésére, a nyugdíjemelések visszafogására és a magas keresetűek nagyobb mértékű megadóztatására. A kormány ugyanakkor a gazdasági növekedést támogató intézkedéscsomagot dolgoz ki.

"Az idén úgy kívánjuk szabályozni a kiadásokat, hogy tartsuk a költségvetés 3,5 százalékos GDP-arányos hiányát" - mondta akkor a cseh kormányfő. Véleménye szerint a miniszterek többségének meggyőződése, hogy a következő években a közkiadások ezen állapotát csak két nagyhatású intézkedéssel lehet biztosítani. "A bevételi oldalon ez az áfa módosítását jelenti, a kiadási oldalon két-három évre befagyasztanánk a nyugdíjak növekedését" - közölte Necas. Hozzátette: ha a kormány a jövőben ideiglenesen befagyasztaná a nyugdíjakat, akkor az intézkedéssel párhuzamosan növelnék a magas keresetűek adóterheit is.

A cseh költségvetés az idén 105 milliárd korona hiánnyal számol. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter azt állítja, a megszorító intézkedések nélkül a költségvetési hiány akár 128,6 milliárd korona is lehetne. A tárca tervei szerint 2013-ban a hiány 100 milliárd korona, 2014-ben pedig 70 milliárd korona lenne. Szakértők úgy vélik, az idei hiányt nehéz tartani, mert az új pénzügyminisztériumi számítások szerint az eredeti várakozásokhoz képest az adóbevételek 14,2 milliárddal, a társadalombiztosítás bevételei pedig 9,4 milliárd koronával lesznek alacsonyabbak.

Az ellenzéknek és a szakszervezeteknek nem tetszenek a kormány intézkedései; a szakszervezetek áprilisban országos tiltakozó akciókat rendeznek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART