2013.
május
30. 08:39

Megszüntetnék a túlzottdeficit-eljárást

Varga Mihály Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a vele szemben a túlzott mértékű - vagyis az elfogadható plafonnak tekintett három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt folyó eljárást.

Magyarország mellett Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia szabadulhat a túlzottdeficit-eljárást alól.

A bizottság - az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - azt is javasolta, hogy Málta ellen induljon túlzottdeficit-eljárást. Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia ügyében a bizottság azt indítványozza, hogy hosszabbítsák meg a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre történő lefaragásának a határidejét.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerint Belgium nem tett hatékony lépéseket a túlzott hiány csökkentése érdekében, és erre a tanácsnak figyelmeztetnie kellene az országot.

Jelenleg az összesen huszonhét uniós tagállam közül húsz ellen folyik túlzottdeficit-eljárás. A hét kivétel Bulgária, Észtország, Finnország, Luxemburg, Málta, Németország és Svédország. Ha a bizottsági indítványnak megfelelően a fent említett öt ország kikerül az eljárás alól, Málta esetében pedig megindul az eljárás, akkor 16-ra csökken az eljárás hatálya alá tartozó országok száma.

Andor: Magyarországról csak röviden esett szó

Magyarországról csak röviden esett szó a biztosok testületének ülésén, amelyen Olli Rehn gazdasági-pénzügyi alelnök ismertette javaslatait - mondta el Andor Lászó magyar EU-biztos a bizottsági ajánlások közzétételét követően után magyar újságíróknak.

Andor László elmondta: a biztosok nyugtázták, hogy magyar részről további intézkedések történtek a hiány csökkentése érdekében, ami lehetővé tette az eljárás megszüntetésére irányuló javaslat előterjesztését.

A magyar EU-biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzottdeficit-eljárás nem egy ország gazdaságpolitikájának az egészét - sőt, még csak nem is a költségvetés egészét, annak szerkezetét, illetve nagyságát - értékeli, hanem csak és kizárólag a költségvetési egyenleget. Ilyen értelemben az eljárás megindítását, fenntartását vagy megszüntetését a számok alapján döntik el - mondta, hangsúlyozva, hogy az uniós országok gazdaságpolitikájának egészére nézve az Európai Bizottság az úgynevezett országspecifikus ajánlások között fogalmazza meg véleményét.

A Fidesz és az MSZP EP-képviselői egyaránt üdvözlik az Európai Bizottság javaslatát

A Fidesz és az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja egyaránt nyilatkozatban üdvözölte - bár gyökeresen eltérő módon értelmezte -, hogy az Európai Bizottság szerdán a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését indítványozta.

"A mai döntés igazolja a magyar kormány és a magyar polgárok által az államháztartás konszolidációja érdekében az elmúlt években megtett erőfeszítéseket. Magyarország költségvetési hiánya az Európai Unióba való 2004-es belépését követően először stabilizálódik tartósan 3 százalék alatti szinten. Magyarország így lekerül arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok juttatták" - olvasható a fideszes EP-képviselők nyilatkozatában.

"A kedvező döntés a magyar állampolgárok áldozatvállalásának az eredménye. Ők fizették meg a deficitcsökkentés árát, amely az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt lett ilyen magas" - hangoztatták a szocialisták.
A szocialisták szerint a lépés egyben azt is tükrözi, hogy Magyarország európai partnerei bíznak abban: 2014-től változás következik be Magyarországon.

Varga: az igazi cél az adósság csökkentése

A kormány elsősorban nem azért akarta az államháztartás hiányát csökkenteni, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, hanem mert meggyőződése, hogy az adósságot csökkenteni kell, és arra kell törekedni, hogy az ország képes legyen finanszírozni magát - mondta Varga Mihály szerdán sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét, hogy 2014 után is 3 százalék alatt tartsa az államháztartási hiányát. "Nem az a cél, hogy az így megkapott, júniusban remélhetőleg megerősített lehetőséggel ellenkező irányba forduljunk" - mondta. Hozzátette: az ország nagyon komoly teljesítményt nyújtott, amelyet Brüsszelben is elismertek.
Hangsúlyozta: Magyarország a saját lábára állt, nem szorul rá, hogy a 2008-ashoz hasonlóan külső segítséget kérjen, amikor a "váláság első leheletére" elsőként fordult a nemzetközi szervezetekhez.

Csekély reakció a londoni CDS-piacon

Szerda estig csekély mozgásokkal reagált a magyar CDS-konstrukciók londoni piaca arra a bejelentésre, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére.

A fejleményt a londoni elemzői közösség jó ideje valószínűsítette, és a piaci szereplők is nagyrészt előre beárazták.
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek szerda este elmondták, hogy a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a késői londoni kereskedésben 275 bázispont környékén mozgott.
Ez gyakorlatilag stagnálásnak felel meg: a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama előző nap 273,9 bázisponton zárt.

Forrás: MTI, Fotó: Soós Lajos

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART