2011.
augusztus
19. 06:24

Megtalálta a kormány a devizahitel-válság felelőseit

Orbán Viktor kormányfő Az MSZP valótlannak tartja a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság azon szerdai jelentését, amely a szocialista kormányokat teszi felelőssé az elmúlt időszakban kialakult devizahitel-válságért.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság a részben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készített jelentést szerdán hozta nyilvánosságra, azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján egyebek mellett a devizahitelesek érdekét szolgáló lépésekről beszélt. A devizahitelesek helyzetéről szóló jelentés szerint a lakosság eladósodottsága 2003 óta "gyűrűzik", a Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1998 és 2002 között működtetett, kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket.

"A szocialista kormány korlátozta, majd megszüntette az adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölte a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők sokba van az államnak" - olvasható a jelentésben, amely szerint a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos "használati útmutató" nélkül szabad utat adott a devizahiteleknek, amelyek "sok tízezer embert csaltak lépre, ezrek dőltek be a banki szirénhangoknak".

A szocialista párt csütörtöki közleményében azonban arra emlékeztet, hogy az MSZP tavaly úgy adta át a "kormányrudat" a Fidesznek, hogy a svájci frank árfolyama hat hónapja folyamatosan 180 forint körül volt, az ország kockázati felára - úgynevezett CDS-pontszáma - pedig 2010 tavaszán még 200-250 bázispont körül mozgott, míg ma ez az érték 400-430 bázispont. Az MSZP arra is felhívja a figyelmet, hogy a devizaalapú hitelezés magyarországi története 2001-ben, az első Orbán-kormány idején kezdődött.

Kiemelik: a "kormány egyfolytában a nemzetközi gazdasági folyamatokra, valamint az ország előző vezetőire mutogat (...) miközben szó nélkül tűri, hogy a bankok a hitelesekre hárítsanak minden pluszterhet".

Az MSZP ezzel szemben magát olyan felelős ellenzéki pártként határozza meg, amely az "állandóan a múltba révedő kormány helyett is keresi a kiutat az adósságválságból. Mint írják, ígéretükhöz híven benyújtják a devizahitelesek érdekében kidolgozott javaslataikat a parlamentnek, illetve országgyűlési vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről, és tárgyalásokba kezdenek a hitelkárosultak képviselőivel, valamint a bankszövetséggel, továbbá kezdeményezik, hogy a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága vizsgálja meg, milyen módon élnek vissza hatalmukkal a magyarországi pénzintézetek.

Forrás: ATV

Vissza
2011.
augusztus
17. 18:31

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök Orbán Viktor közölte: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy kedvezőtlen körülmények között kell boldogulnia. A hiánycélt tartja a kabinet, az államadósságot csökkentik, de csak szeptemberben árulják el, hogyan. A kormány vizsgálni fogja, a bankok tényleg csak annyival emelik-e a törlesztőrészleteket, amennyivel azt a svájci frank erősödése indokolja.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART