2011.
december
22. 08:53

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata

Matolcsy György A javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését. A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.

Az indoklás szerint összhangban a kötelező tagdíjfizetésre vonatkozó rendelkezések megszűnésével indokolt megteremteni a magán-nyugdíjpénztári tagok visszalépési lehetőségét. Visszalépés esetén a tag pénztártagsága alatt összegyűjtött tagdíj-kiegészítést a tag rendelkezése szerint részére ki kell fizetni, vagy önkéntes pénztárba, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe kell utalni. A kötelező tagdíjfizetés megszüntetésével, valamint a visszalépési lehetőség megteremtésével egyidejűleg a kiszerződés jogintézményét (azt a leendő szabályt, amely szerint aki
korábban pénztártag maradt, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kilépett, így 2012. januárjától elért keresetei, jövedelmei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába), hatályon kívül helyezik, mivel a 10 százalék egyéni járulékfizetés a továbbiakban nyugdíj-jogosultságot keletkeztet.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 15-én, kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a vártnál gyengébb GDP-növekedés és forintárfolyam miatt a jövő évi költségvetésből hiányzó 320 milliárd forint egyik forrása (48 milliárd forint) a még magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek átirányítása az állami kasszába. Azt is hozzátette, hogy valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a befizetéseket, és el kell gondolkodni a magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjén. Azt sem zárta ki, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is.
Még aznap a költségvetési bizottság olyan módosítót nyújtott be a pénzügyi stabilitásról szóló törvényhez, amelyben rögzítik, hogy természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
21. 12:49

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben "elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát". Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.
Tovább
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
2011.
december
21. 08:42

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére Perközösséget szervez a magán-nyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen - tájékoztatott a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) Székely Tamás elnök bejelentéséről.
Tovább
2011.
december
21. 16:11

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában A nyugdíjkasszában szó sincs hiányról - jelentette ki a szocialista Korózs Lajos szavaira válaszolva Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra kérte az MSZP elnökségi tagját, hogy "hagyjon fel valótlan állításaival".
Tovább
2011.
december
20. 12:09

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell Ma reggel elfogadta a parlament a társadalombiztosítási törvény módosítását, ebben az áll, hogy a munkavállalói 10 százalékos nyugdíjjárulék 2012 elejétől az államhoz fog befolyni, és nem a pénztárakhoz. A pénztárakhoz tehát kötelezően már nem fognak havi befizetések érkezni, azonban a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai saját hozzájárulásuk alapján fenntartsák a tagságukat, és önkéntes befizetéseikkel támogassák a pénztárukat - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki 2012. január elsejével lemond a posztjáról. Helyét átmenetileg Borza Gábor, jelenlegi alelnök veszi át.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART