2010.
december
02. 12:06

Megüthetjük a bokánkat a nyugdíjváltozások miatt

Bod Péter Ákos Bod Péter Ákos és Sarkadi Szabó Kornél szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználása körüli bizonytalanságok csak fokozzák a külföldiek bizonytalan reakcióit, a mihamarabbi tisztánlátás ez ügyben az egész magyar gazdaságnak és társadalomnak érdeke lenne.

A piacok nem szeretik a rángatásokat, és ilyenkor túlreagálnak – világított rá a forint gyengülésének és az értékpapírpiac elmúlt hetekben tapasztalható ingadozásának okaira Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este.

Az ugyancsak itt nyilatkozó Sarkadi Szabó Kornél vezető elemző szerint európai csődveszély idején egy eseményeket produkáló ország, amilyen Magyarország is volt az elmúlt időszakban, felhívja magára a figyelmet.

Adott egy nagyon változékony nemzetközi keret – az írek, a portugálok, a görögök, a magyarok sebezhetőségével. Ehhez jönnek Magyarország esetében a belső izgalmak: a nyugdíjpénztárak körüli helyzet, amelyeknek nem látjuk még a végét, és amely hárommillió embert és hatalmas vagyont érint; a Nemzeti Bank monetáris tanácsa körüli izgalmak; a hír, hogy a kormány egy kicsivel nagyobb inflációt tartana megengedhetőnek; a Költségvetési Tanács költségvetésének elvonása. Nagyon sok a hír, és a piacok nem szeretik ezeket a rángatásokat, ilyenkor túlreagálnak. Egy ilyen túlreagálásnak lehetett áldozata az, akinek két nappal ezelőtt fordult a svájci frank hitele - magyarázta a piaci ingadozások hátterét Bod Péter Ákos.

A piacokat nem csak a magyar fejlemények tartották nyomás alatt, hanem az ír, a portugál, a spanyol államcsődközeli helyzet, az ettől való félelem is gyengítette a közép-európai devizákat. Az Európai Központi Bank által kilátásba helyezett mentőcsomag-bővítés viszont némi megnyugvást hozott a piacokra – elemezte az elmúlt időszak ingadozásainak hátterét Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője, ugyancsak a Közbeszéd stúdiójában.

Az európai csődkockázat mindig ráirányítja a befektetők figyelmét az éppen eseményt produkáló országra, és Magyarország az elmúlt hetekben ilyen hely volt; ez a magyarázata a piacok elmúlt hetekben tapasztalat óriási ingadozásának. Ez még akkor is igaz, ha az államadósságot és költségvetési helyzetet véve alapul néhány uniós tagállam már veszélyesebb zónában tartózkodik, mint Magyarország – hangzott a vezető elemző érvelésében.

Félrekezelik a világválságot, amikor mindenkinek mentőövet dobnak

Rossz az irány, amely mentén a világválságot nemzetközi szinten kezelik – jegyezte meg Sarkadi Szabó Kornél. "Azt látjuk, hogy amint újabb és újabb országok, régiók és vállalatok kerülnek bajba, az egyes államok, vagy régiók – az EU vagy az Egyesült Államok – mentőövet dobnak mindenkinek; próbálnak mindenkit megmenteni - hitelből" - magyarázta az elemző, hozzátéve: ez hosszú távon nem járható út, hiszen valamiből a mentőöveket is finanszírozni kell, az ilyen célú tartalékok előbb-utóbb elfogynak majd.

Léteznek mentőövek pénzügyi alapjaiba csak befizető országok, és vannak államok, amelyek az elmúlt időszakban kissé lazább életet éltek, jellemzően az Európai Unió perifériájára eső országok ezek – tette hozzá Bod Péter Ákos. "Sajnos Magyarország a múltból öröklött és a közelmúltban még megnövelt államadósságával sebezhető. A deficitünk lefelé halad, de az állomány maga nagyon nagy, aminek a finanszírozására újabb és újabb hitelt kell felvenni. És amikor az elemzők ilyen válságos időben jobban megnézik a makroalapokat, akkor azt látják, hogy Magyarország adatai nem szépek" - mondta.

"Vagyonból folyó kiadást finanszírozni bűn"

A kormányzat nyugdíjakkal kapcsolatos koncepciója maga érthető és talán még indokolható is – tehát, hogy az eddigi magánnyugdíjpénztári vagyont az állam felhasználja, méghozzá nagyrészt államadósság-csökkentésre. Ez közgazdasági és politikai szempontból is alátámasztható érv – reagált a Cashline elemzője. Sarkadi Szabó Kornél hozzátette: a probléma a részletek ismeretének hiánya. "Nincs konkrétan letéve az asztalra, a vagyon mekkora hányadát fordítják államadósság-csökkentésre. Ha az állam világosan megmondaná, hogy az egész vagyont az államadósság csökkentésére fordítja, ez biztos pont lenne a külföldieknek és csökkenne az országkockázat" - tette hozzá. Ám a külföld még nem látja a jövő évi büdzsé kiadási oldalát, így azt sem, mire használják fel a visszahozott magánpénztári vagyont.

Vélelmezhető, hogy a megtakarított vagyon egy részéből folyó kiadásokat akar finanszírozni a kormányzat, ez pedig bűn lenne – kapcsolódott a beszélgetésbe Bod Péter Ákos. "Ebben a tekintetben nem látunk tisztán. Másfelől pedig: több millió ember megtakarításairól van szó, akik nagy aggodalommal kezdik nézni, mi lesz velük – és e vonatkozásban sem látunk tisztán. Mintha előbb született volna meg a döntés, és csak utána indult volna meg az apparátus, hogy kidolgozza a részleteket. Ideális esetben előbb készülnek hatástanulmányok, és ezt követően, a lehetséges opciók közül választ a politika egy neki megfelelőt, az összes többi szereplő számára pedig kielégítőt" - szögezte le az egyetemi tanár.

Összeolvadó magánpénztárak?

Mi lesz a magánnyugdíjpénztárakkal és azok pénzével, akik úgy döntenek: nem viszik vissza eddigi megtakarításaikat a közös állami alapba? - hangzott a Közbeszéd felvetése.

Ez nehéz kérdés – reagált elsőként Sarkadi Szabó Kornél. Az elemző felhívta a figyelmet: a mostani tervek szerint az önkéntes pénztárak működése is szigorodna, vagyis nem a vagyon, hanem a befolyó pénz után szabná meg a törvény a működési költségeiket. Ez pedig nyilván nehezíteni fogja az önkéntes pénztárak működését – mondta az elemző. Egyelőre itt sem látni tisztán.

A nyolc közgazdász – köztük Bauer Tamás, Békesi László vagy Bokros Lajos – által jegyezett felhívásról, amelyben a magánpénztárakban való maradásra szólítanak fel, kérdésre válaszolva Bod Péter Ákos azt mondta: ez egy politikai levél, üzenet a kormánynak; egy értékválasztás, nem pedig körültekintő befektetési tanácsadás.

Meg kell várni a konkrét szabályokat – folytatta a közgazdász, előre vetítve, hogy a magánpénztárak piacán várható egyfajta összeolvadás a vélhetően csökkenő taglétszámok miatt. További szempont lesz, hogy ha zsugorodik ezen pénztárak ügyfélköre, akkor még drágábban tudnák csak nyújtani szolgáltatásukat – erre lehet megoldás a költségek lenyomása összeolvadás útján – vetítette előre Bod Péter Ákos. Hozzáfűzte: a másik két és félmillió ember sorsa azonban jóval érdekesebb "Hogy ők hogyan fognak döntést hozni egy olyan ügyben, amelynek a kifutása húsz év, azt még nem lehet tudni, de vélhetően sok esetben a véletlenen múlik majd a döntés" - hangzott a beszélgetésben.

Forrás: Privátbankár

 

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2010.
november
15. 07:35

Hogy léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe?

Hogy léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe? Eldöntötte, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe? Megpróbáltuk megtudni, hogyan teheti ezt meg, s azt is, mi történhet az összegyűjtött vagyonával. A visszalépés részleteit ugyan csak később szabályozza a kormány, néhány fő vonalat már most is lehet látni.
Tovább
2010.
november
10. 08:15

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák Heteken belül rendezné a járulékok sorsát a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésének idejére a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormány szeretné meggyőzni arról az embereket, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük. Úgy vélte: az állami rendszer akkor lehet vonzó, ha a befizetések követhetőek, vagyis szükség van az egyéni számlás rendszerre.
Tovább
2010.
november
18. 09:58

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke Lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki az OTP-pénztárak vezetője is - értesült a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2010.
november
11. 10:30

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb

Semjén: Az állami nyugdíjrendszer jövedelmezőbb Ami Magyarországon van, az csak a volt szocialista országokban megszokott - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magánnyugdíj-pénztárakra kialakított konstrukcióval kapcsolatosan csütörtökön a köztévében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART