2011.
november
10. 10:46

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? Kevesen tudják

Aviva Az Aviva legújabb jelentésében arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy támogassa az éves nyugdíj-nyilatkozatok uniós polgárok számára történő kiadását, és minden olyan intézkedést, amely felhívja az emberek figyelmét, hogy mekkora összeggel számolhatnak nyugdíjas éveikben.

Az Aviva „Mind the Gap” jelentéssorozatához tartozó legfrissebb - “Towards Annual Pension Statements across the EU” címet viselő – jelentésében azt írja, hogy tudatosítani kell az emberekben azt, hogy mekkora összegre számíthat majd nyugdíjas évei alatt, ezáltal ösztönözve őket az öngondoskodásra.

A korábbi jelentésben számszerűsítésre került, hogy az Európai Unióban 2011-2051 között nyugdíjba vonulóknak évenként mintegy 1,9 billió euróval többet kellene félretenniük ahhoz, hogy nyugdíjas éveik alatt megfelelő színvonalon, vagyis nyugdíjba vonulások előtti jövedelmük 70 százalékának megfelelő összegből élhessenek.

A nyugdíjba vonulást megelőző átlagjövedelem 70%-nak megfelelő havi bevételre lenne szüksége minden nyugdíjba vonuló állampolgárnak az OECD által nemrégiben elfogadott irányelv szerint. Ez az a nagyságrend, amiből a gyerekek felnevelése, és a hitelek törlesztése után még tisztességes módon meg lehet élni. Ez alapján hazánkban éves szinten átlagosan 532 ezer forint hiányzik az Aviva által elvégzett felmérés szerint.

Ekkora hiányt nagyon nehéz csökkenteni, azonban az Aviva úgy véli, hogy a felnőtt uniós polgároknak évente egyszer mindenképp kimutatást kell kapniuk arról, hogy mekkora állami és magán nyugdíjra számíthatnak nyugdíjas éveikben.

Nem készülünk megfelelőena nyugdíjas évekre

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a régió összes fogyasztójára jellemző, hogy figyelmen kívül hagyja a figyelmeztető jeleket, miszerint várt nyugdíjuk jelentősen elmarad megtakarításaik nagyságától, tehát anyagilag nem felkészültek a nyugdíjas évekre.

A 18-34 éves lakosságnak például mindössze 23%-a foglalkozik személyes pénzügyeit érintő információkkal. Ezt a csoportot arra kell ösztönözni, hogy fokozottabb figyelmet szenteljen a megtakarításokra, és tervezzék meg nyugdíjba vonulásukat. Ehhez az kell, hogy minden létező és szükséges információhoz hozzáférjenek, melyek közül a legkézenfekvőbb az éves nyugdíj-nyilatkozatok kézhez kapása – állítja az Aviva.

A jelentés végén az Aviva felhívja az Európai Bizottság figyelmét, hogy folytasson konzultációt az állampolgároknak készített éves nyugdíjkimutatásokkal kapcsolatos minimum követelményekről a soron következő Fehér Könyv kiadása előtt. Ezen kívül hozzon létre olyan fórumokat, ahol a tagállamok megoszthatják egymással bevált gyakorlataikat, továbbá végezzenek hatásvizsgálatokat az éves nyugdíjkimutatások fogyasztói döntéshozatalra gyakorolt hatásainak tesztelésére.

Jobb lenne, ha rendszeresen közölnék velünk, hogy hol tartunk

A jelentés brüsszeli, Európa Parlament előtti bemutatásakor Igal Mayer, az Aviva Europa vezérigazgatója elmondta: „az Aviva törekszik az emberek megtakarításokkal kapcsolatos attitűdjének megváltoztatására, és a pénzügyi döntések megértésében való segítségnyújtásra. Ugyanezen célt kell kitűzniük az EU tagországok kormányainak is. Kutatásaink mégis azt bizonyítják, hogy a lakosság nem fordít kellő figyelmet a személyes pénzügyeiket érintő kérdésekre.”

Az éves nyugdíjkimutatások arra ösztönöznék az egyéneket, hogy megtegyék a szükséges lépéseket megtakarításaik növelésére. Mayer hozzátette: reméli, hogy az EB megnyitja az utat ezen közös cél érdekében a soron következő nyugdíj Fehér Könyvében.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
július
26. 10:52

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART