2010.
április
25. 20:58

Melyik korosztály kire szavazott?

Címkék:
Szavazás A két választási forduló között a hvg.hu arról kérdezett két közvélemény-kutató intézetet, hogy a különböző korosztályok melyik pártra szavaztak, illetve, hogy a pártok szavazóbázisa mely korosztályokban erősebb. Az eredmények nem meglepőek: az MSZP-t az idős inaktívak, az LMP-t a fiatal nők, a Jobbikot pedig a fiatal férfiak választják. A Fidesz minden korcsoportban nagyon erős.

Az LMP-ről elmondható, hogy a parlamentbe jutásért versenyző pártok közül e párt szavazótáborának az átlagéletkora a legalacsonyabb – közölte a hvg.hu-val Martinák Dániel, a Forsense közvélemény-kutató munkatársa. A párt támogatottsága a Jobbikhoz hasonlóan elsősorban a legfiatalabbak között erős, ebben a körben szimpatizánsainak száma megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb biztos pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül, és az MSZP-hez hasonlóan 10 százalék körül kapna a legfiatalabb biztos szavazó pártválasztók közt. A párttal sok budapesti és városi szimpatizál, támogatói között felülreprezentáltak a nők.

A fiatal férfiak jobban vonzódnak a Jobbikhoz

A Jobbik szavazótábora nem egyenletesen növekedett minden választói csoportban az elmúlt egy év során – mutat rá Martinák. Különösen a férfiak és a legfiatalabbak körében volt jelentős a párt erősödése. A 2010-es februári adatok alapján a Jobbik támogatottsága a fiatalabb korcsoportokban egyértelműen utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig kétszer akkora a bázisa, mint az MSZP-nek. A párt 2009-ben hónapról hónapra erősödött a fiatalok és a középkorúak csoportjában, így az MSZP csak az idősebbek (60 év felettiek) körében megtartott előnyével tudott a teljes népességben a Jobbik elé kerülni.

Az MSZP-re az idősek és az inaktívak szavaznak

Az MSZP az idősek és az inaktívak körében támogatottabb az átlagnál, ugyanakkor a fiatalabb korcsoportokban, illetve az aktívak körében rendkívül kicsi a szocialisták bázisa. A 65 év alatti választópolgárok között a Jobbik is megelőzi az MSZP-t, a 24 év alattiak korcsoportjában, valamint 35 és 44 év között pedig a radikális párt jóval vezet a szocialistákkal szemben. Nem újdonság Martinák szerint, hogy az MSZP-támogatók aránya a fiatalok körében elmarad a lakossági szinttől. Ugyanakkor a párt szavazóbázisának általános erodálódásával párhuzamosan némileg csökkenni látszik ez a különbség: míg 2009 elején még 8 százalékponttal volt alacsonyabb az MSZP-szavazók aránya a legfiatalabbak körében, mint az összes választásra jogosult esetében, addig egy évvel később fele akkora ugyanez az eltérés. 2010 februárjában a 18-24 éves korosztály mindössze 6 százaléka szavazott volna a szocialistákra.

A Nézőpont Intézet szerint új szavazócsoportok aktivizálódtak

A 2010-es választás a pártszerkezet átalakulásán túl (illetve azzal erős összefüggésben) új, fiatal szavazói csoportok aktivizálódását is hozta – közölte a Nézőpont Intézt a hvg.hu kérdésére. Érdekes szerintük megvizsgálni, hogy a fiatalok melyik pártokra szavaztak előszeretettel, és az idősebb korcsoportok preferenciái hogyan változtak. A korábbi években jól megfigyelhető volt, hogy a Fidesz a fiatalok és a fiatal-középkorúak pártja volt, az idősebbek, nyugdíjas korúak pedig inkább szocialista szavazónak minősültek. Az MSZP-Fidesz párharc erőegyensúlya azonban idővel felborult, az MSZP támogatottsága nagyon lecsökkent és miközben a Fidesz támogatottsága megnőtt, ezzel párhuzamosan új pártok jelentek meg a politikai palettán. A Jobbik és az LMP is a fiatalos imázsra építve próbálta megszólítani a szavazókat. A Jobbik radikális programjával, az LMP a fiatalok szubkulturális csatornáinak használatával.

Rejtőzködő LMP-sek

A Nézőpont Intézetnek a kampány kezdete óta végzett heti felméréseit összesítette, és megállapította, hogy a Jobbik a 18-29 éves és a 30-44 éves korcsoportban a legerősebb, míg az idősek körében rendre egyszámjegyű a támogatottsága. Az LMP esete bonyolultabb, mivel a választások első (az LMP számára nagy sikert jelentő) fordulójáig a pártra szavazók nem vallották be olyan arányban a pártpreferenciájukat, mint amilyen arányban később a pártra szavaztak.

Különösen igaz ez a budapesti fiatal korosztályokra, akik nagyobb arányban állították, hogy a Fideszre szavaznak, mint amennyien végül valóban a legnagyobb ellenzéki pártot választották. Így a mért eredményekben a fiatalok körében tapasztalható jelentősebb LMP-tábor nem annyira szembetűnő, mint amennyire a Jobbik erőssége. Azonban korcsoportok szerint a Lehet Más a Politika esetében is megfigyelhető, hogy leggyengébben a legidősebb korosztályban teljesített – hangsúlyozza a Nézőpont.

A Fidesz erősebb a nyugdíjasoknál, mint az MSZP

A másik tanulsága az eredményeknek, hogy az MSZP, bár továbbra is a legidősebb korosztályban relatíve a legerősebb, mindez nem jelenti azt, hogy megőrizte volna első helyét a legidősebbek között. Ugyanis mind a teljes népesség, mind az aktív szavazók válaszait vizsgálva a Fidesz támogatottsága kétszeres még a nyugdíjas korúak körében is, mint a szocialistáké. A felmérések alapján a mintegy egymilliós MSZP-tábor közel fele, körülbelül 450 ezer főnyi szimpatizáns 60 éves vagy idősebb. Tehát a Fidesz az MSZP törzsbázisának számító legidősebb korcsoportban is fölényes vereséget mért a szocialistákra az első fordulóban.

A Fidesz minden korcsoportban jól áll

A Fidesz gyűjtőpárti jellege miatt minden korcsoportban igen erős. Erős támogatottsága ugyanis egyértelmű összefüggésben van azzal, hogy mind a 18-29, mind a 30-44, mind a 45-59, mind a 60 évesek és idősebbek csoportjában felülmúlja az összes többi pártot. Igaz ez még akkor is, ha a korcsoport-szerkezet szempontjából (különösen az aktív szavazók körében) továbbra is látható a maradványa a korábbi ifjúsági rétegpártnak, illetve a szocialistákkal ellentétben, akiknek egyáltalán nincs választói értelemben utánpótlásuk, a választási korba belépő új korosztályok körében is a Fidesz a legtámogatottabb. A helyzet annyiban változott, hogy a Jobbik és az LMP megjelenésével a Fidesznek komoly konkurenciaharcra kell felkészülnie kormányzati ideje alatt a legfiatalabb csoportok támogatásának megtartásáért illetve visszahódításáért.
 

Vissza
2010.
február
10. 20:15

A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát

 A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát A Jobbik szerint az MSZP és a Fidesz elmúlt időszakban tett nyilatkozatai azt mutatják, hogy a nagy pártok csak "szavazógépként" tekintenek az idősekre, akiket elegendő a választások éveiben megszólítani.
Tovább
2010.
január
16. 07:49

MDF: A Fidesz nyugdíj-ügyben áttért a a Pinokkió-modellre

Az MDF szerint a Fidesz megijedt saját árnyékától, és rettegve mentegeti magát a nyugdíjas szavazók előtt - így reagált az MDF népjóléti kabinetjének vezetője péntek délután a Fidesz nyugdíjjal kapcsolatos terveire. Pusztai Erzsébet úgy fogalmazott: ez a gyáva politika a legveszélyesebb.
Tovább
2009.
október
01. 20:29

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket A beterjesztett költségvetés, a "Bajnai csomag" nem alkalmas arra, hogy hosszú távú idősügyi stratégiában lehessen gondolkodni - jelentette ki Iván László az Idősek Világnapján.
Tovább
2010.
március
12. 19:25

A Fidesz az időseken akar spórolni?

A Fidesz  az időseken akar spórolni? A Fidesz a választásokhoz közeledve, egyre több ponton cáfolja meg saját, 2007-ben meghirdetett programját. Bebizonyosodik, hogy az Orbán Viktor által korábban ígért csoda elmarad, a Fidesz nem lesz képes egyszerre megőrizni a költségvetés egyensúlyát, adót csökkenteni és jóléti kiadásokat emelni.
Tovább
2010.
március
03. 13:59

A nyugdíjasok a politika szakértői?

A nyugdíjasok a politika szakértői? A választópolgárok 45 százaléka egyáltalán nem követi nyomon a politikai hirdetéseket, míg 38 százaléka pártállástól függetlenül minden hirdetést figyelemmel kísér – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Média közös felméréséből.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
31. 21:39

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat Nem most kellene nyugdíjas-programmal előállnia az MSZP-nek, nyolcévi kormányzás alatt - ha akarták volna - megvédhették volna az időseket. Ehelyett a Gyurcsány-korszakban mindig csak rosszabb lett az időseknek - fogalmazott Soltész Miklós országgyűlési képviselő.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
január
05. 18:50

Fidesz: az idősek a fő vesztesek

Fidesz: az idősek a fő vesztesek A Fidesz szerint az idős emberek az egyik legnagyobb vesztesei a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak. Iván László, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke azután adott ki közleményt, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság keddi tájékoztatóján közölték: a 4,1 százalékos nyugdíjemelés mintegy 2 millió 657 ezer embert érint, és az átlagos emelés 3.452 forintot jelent.
Tovább
2010.
január
21. 08:44

Kinek higgyenek a nyugdíjasok?

Kinek higgyenek a nyugdíjasok? A pártoknak szükségük van a hárommillió nyugdíjas szavazatára. A szocialisták szerint a Fidesz svéd modellt kíván bevezetni: ennek lényege, hogy csak annyi nyugdíjat fizetnének, amennyi a nyugdíjkasszába beérkezik. Ez pedig évi 600 milliárddal lenne kevesebb, mint jelenleg. Az MSZP szerint így 15-20 százalékkal csökkenne az ellátás. A Fidesz állítja, a kormánypárt nem mond igazat, s ők éppen a nyugdíjak értékének megtartását ígérik. De miért ilyen fontos a pártoknak a nyugdíjasok szavazata?
Tovább
2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.
Tovább
2009.
december
16. 07:46

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.
Tovább
2010.
január
24. 12:24

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról Aki nem akarja a nyugdíjak privatizációját, az a Fidesz aláírásgyűjtő ívét írja alá. Az MSZP-nél ilyen vállalás nincs! Vajon miért? - hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Tovább
2009.
október
25. 14:22

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről Azt a kabinet és a kormányzó párt is elismeri, hogy a jövőre tervezett megszorítások az időseket is érintik, de azzal érvelnek, hogy így marad biztonságosan fenntartható a nyugdíjrendszer. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy legalább az idei szinten maradjon az ellátás. Az alábbiakban összefoglalunk néhány véleményt.
Tovább
2010.
január
10. 09:34

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi az állami nyugdíjalapot - jelentette ki Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
március
31. 18:33

Választás 2010: mit ígérnek a nyugdíjasoknak?

Választás 2010: mit ígérnek a nyugdíjasoknak? A nyugdíjasok megszólítása választások idején általában kiemelt projekt. Tekintettel a sótlan kampányra és a gazdasági válságra idén némiképp visszafogottabb a licit. A nagyok sokat ígérnek kevés szóban, a kicsik pedig nyugdíjrendszerváltó szerepben tetszelegnek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART