2011.
október
11. 17:39

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom

Címkék:
Kórház tábla A magyar szakorvosok mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy a következő egy évben mind a kórházak, mind pedig az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek - áll a GfK Hungária és a Szinapszis Kft. felmérésében. A lakosság körében egyre többen döntenek úgy, hogy nagyobb összeget fordítanak a saját egészségükre és erre befektetésként tekintenek.

Lantos Zoltán egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatójának közlése szerint a kórházban dolgozó szakorvosok bizalma az intézményeket érintő jelentős változások ismeretében csökkent jelentősen, a háziorvosok bizalmát ugyanakkor javította beruházásaik támogatása. A lakosság egyre nagyobb része viszont a leggyakoribb egészségi problémáinak a megoldását már nem az ellátórendszertől várja.

Mint írták, a magyar szakorvosok mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy a következő egy évben mind a kórházak, mind pedig az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek. A negatív változások közül a legsúlyosabbnak a növekvő nővérhiányt tartják, de az intézményi műszerpark helyzetét is pesszimistán ítélik meg.
A kutatás megállapította, hogy az állami praxisfejlesztési pályázatnak köszönhetően a háziorvosok beruházási hajlandósága az elmúlt egy évben jelentősen nőtt, de ettől függetlenül az ellátórendszerrel kapcsolatos várakozásaik tovább romlottak az elmúlt negyedévben.

Már költünk az egészségünkre, mert az ellátórenszerben nem bízunk

Kitértek arra: a lakosság körében egyre többen döntenek úgy, hogy nagyobb összeget fordítanak a saját egészségükre és erre befektetésként tekintenek. Az emberek 43 százaléka "abszolút meg van győződve arról, hogy érdemes figyelmet fordítania az egészségére és abba invesztálni" - olvasható a közleményben. Emellett az emberek negyede hajlandó jobban figyelni az egészségére.

A kutatás szerint az egészségügyi változások közül az elmúlt időszakban két téma kapott kiemelt figyelmet: a rezidensek ösztöndíjprogramja és az azzal kapcsolatos vélemények, valamint a gyógyszerárak és a gyógyszergyárak terheinek változása. A lakosság véleménye az egészségügyben végbemenő változásokról sokrétű képet mutat.

A közleményben Kertész Balázst, a Szinapszis ügyvezető igazgatóját idézve kiemelték: "a lakosság összességében úgy érzékeli, hogy az egészségügyi ellátórendszertől egyre kevesebbet kap és egyre kevesebbre is számíthat".

A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. által rendszeresen készített "egészségügyi bizalomindex" legfrissebb kutatása szeptemberben készült el, háromszáz orvos és további ötszáz ember megkérdezésével.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART