2013.
április
18. 18:24

Menekülnének a bankoktól a nyugdíjasok

Címkék:
sárga csekk Visszaállnak a postai kézbesítésre a nyugdíjasok, mert a tranzakciós adó miatt díjakat emelő bankokból nem kérnek. Egy-egy meggondolatlan számlafelmondás azonban akár egy teljes hónapnyi bevételtelenséget eredményezhet, ezért érdemesebb inkább körülnézni. Megjelentek már a speciális számlacsomagok is.

Amennyiben a jelenleg készpénzben kifizetett nyugdíjaknak csak a felét elektronikus útra terelnék, az állam éves szinten hárommilliárd forintot takaríthatna meg – írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fizetési rendszerről készített jelentésében. Az azenpenzem.hu azonban úgy találta, hogy ezzel ellentétes folyamatok zajlanak: a tranzakciós illeték bevezetése miatt emelkedő banki díjak miatt sorra lépnek ki az elektronikus fizetési rendszerből a nyugdíjasok.

A pénzügyi portálhoz érkező jelzésekből úgy látszik, hogy erre alapot adhat, ha a korábbi ingyenes készpénzfelvétel megszűnt, és ez havonta akár 6-800 forinttal csökkentheti a számláról kivehető összeget. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) sokan inkább visszaállnak a nyugdíjuk postai kézbesítésre. Akkor azonban, ha a kérvényezést a bankszámla megszüntetése megelőzi, akár az is előállhat, hogy a pénz a rendszerben keringve nem jut el a nyugdíjashoz. Az ONYF először ugyanis – ha arról még nem értesült, hogy postai kézbesítés lesz – a folyószámlára utalja a pénzt, ahonnan az, ha már inaktív, visszaérkezik.

Forrás: azenpenzem,hu/hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART