2011.
február
20. 09:11

Mennyit hoz a NYESZ?

malacpersely Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére - állítják a TakarékBank elemzői. Mind az állami, mind a magánnyugdíjpénztárak esetében hosszú távon több bizonytalanság is felmerül, miközben a nálunk gazdagabb országok példái is jól mutatják, hogy az egyéni öngondoskodás nélkül igen nehéz a munkában eltöltött években megszokott életszínvonal fenntartása nyugdíjas éveinkre.

"A nyugdíjrendszer első két pillérére hagyatkozni nem célszerű, sőt most még inkább felerősödik az öngondoskodás fontossága és szerepe. Így marad az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla, ez utóbbi esetében a jelenlegi folyamatok alapján folyamatos népszerűség-növekedést várunk 2011-ben" - állítja Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

Csaknem 30%-os növekedést tapasztaltak 2010 év végén a szakemberek a TakarékBank égisze alatt működő, jelenleg 23 takarék 358 fiókját tömörítő TakarékPont hálózatban a NYESZ számlákon tartott átlagos állomány 2009. év végi állapotához képest. Az összesített állomány pedig a korábbi évhez képest kétharmadával nőtt 2010 végéig, ami nagyjából fele-fele arányban a meglévő számlákon elhelyezett újabb összegeknek, valamint az új számlanyitásoknak volt köszönhető. 2011-ben pedig a nyugdíjrendszer átalakítása miatti bizonytalanság a NYESZ számlák további térnyeréséhez vezethet - teszi hozzá a szakértő.

Többszörösen nyerő a NYESZ

A pénzintézet elemzései szerint 2010-ben több esetben is jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a NYESZ-t választotta, hiszen a rugalmas, bármikor változtatható befektetési struktúra miatt könnyebben lehetett a befektetési tanácsadók segítségével a piacnak megfelelő irányba állítani az aktuális portfóliót. Mindemellett a kedvező hozamot a NYESZ számlához tartozó kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség is növelte.

Az elemzés három modellportfóliót vizsgált meg az éves hozam tekintetében, és az derült ki, hogy a hozam mértéke alapján minden esetben a NYESZ számlára elhelyezett megtakarítás teljesített jobban az elmúlt 12 hónapban, különösen, ha az adójóváírással korrigált hozamot vesszük figyelembe. A vizsgált portfóliók közül az egyikben csak állampapírok szerepeltek, a másik kettőben 25, illetve 50%-os mértékben részvények is helyet kaptak. A törvény által a maximális adójóváírást biztosító 433 333 forint elhelyezése mellett az alábbi hozamokat lehetett elérni:

 

Hosszú még az út

Miközben a szabályozói környezet legutóbbi éles váltásai miatt növekszik az állami rendszerekkel kapcsolatos bizonytalanság, illetve megjelentek olyan befektetési termékek, amelyek állami adókedvezményekkel ösztönzik a hazai lakosságot a nagyobb mértékű megtakarításokra, az öngondoskodás szélesebb elterjedése egyelőre várat magára.

"Magyarországon a megtakarítási és befektetési kultúra a nyugati államokhoz képest kevésbé fejlett, ebből kifolyólag számos ügyfél rövid távú, rendkívül likvid megtakarításokban gondolkodik és elsősorban a lekötött betétekben bízik, azokat ismeri, - állapítja meg Breznay Endre. Felméréseink szerint a TakarékPont hálózat ügyfeleinek nagy része például tisztában van a TBSZ, a NYESZ és az önkéntes pénztár közötti különbségekkel, azonban a pontos kiaknázható előnyöket még nem kellően ismerik, emiatt a saját közép- és hosszú távú előnyeiket szolgáló megtakarítási lépésekkel még várnak."

Az öngondoskodás és a biztos jövőt szolgáló egyéni megtakarítások előretörését az idén újabb szabályozói változás is erősítheti a szakember szerint, amelynek hatását szintén január végével az első fizetések átutalásakor érezhetik meg a hazai magánszemélyek. Az egykulcsos, 16%-os SZJA bevezetése kapcsán növekedni fog a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, különösen a megtakarításokat egyébként is gyakrabban alkalmazó, az átlagnál magasabb jövedelműek körében. Ez a növekmény várhatóan nem fog egy az egyben a fogyasztásban lecsapódni, hiszen az emberek még mindig bizonytalanok a gazdaság és a munkahelyeik stabilitását illetően. Így a 2008 óta növekvő megtakarítási hajlandóság tendenciája várhatóan további lendületet kaphat 2011-ben.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
december
22. 09:17

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj?

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj? A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy főre 10 ezer forint költség esik, a magánrendszerben 6 ezer – írja a maradok.blog.hu. Az alábbiakban a cikket tesszük közzé, változatlan formában.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART