2010.
november
11. 17:20

Mennyivel drágult az életünk egy év alatt?

Címkék:
Szupermarket Októberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4% volt, 2009. októberhez viszonyítva az árak 4,2%-kal növekedtek. Az első tíz hónapban átlagosan 5%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2010. szeptemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 1,5%-kal emelkedtek. Növekedett az étolaj (11,3%), a liszt (9,1%), a kenyér (3,2%), a péksütemény (3,0%), a sajt (2,4%), az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (2,1%) és a tej (2,0%) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (3,2%), a szezonváltás következtében. Az átlaggal megegyező mértékben emelkedett a háztartási energia ára (0,4%), a tartós fogyasztási cikkek (0,2%) és a szeszes italok, dohányáruk (0,1%) esetében azonban átlag alatti volt a drágulás. A szolgáltatások (0,3%), valamint az egyéb cikkek (0,2%) körében árcsökkenés következett be, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 0,8%-kal csökkent.

2009. októberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,3%-kal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek (37,3%), a liszt (14,2%), az étolaj (12,5%) és a sajt (10,5%) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (5,4%), a sertészsiradék (4,7%), a tojás (4,6%) és a sertéshús (4,1%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,6%-kal növekedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok ára 18,0%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2,8%-kal nőtt. Szintén átlag felett emelkedett a háztartási energia (6,2%) és a szeszes italok, dohányáruk (5,3%) ára.

A háztartási energiahordozók csoportján belül, a vezetékes gáz ára 13,6%-kal nőtt, a távfűtésé 7,8%-kal csökkent. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások körében (3,1%), ezen belül a távolsági utazás 15,5, a szemétszállítás 5,3, a helyi tömegközlekedés 5,0%-kal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,1%-kal, a ruházkodási cikkekért 1,0%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: Piac és Profit

Vissza
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2009.
december
30. 13:21

Bevásárlórobot idős japánoknak

Bevásárlórobot idős japánoknak Egy japán cég bevásárlórobotot tesztel egy szupermarketben. A szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.
Tovább
2009.
november
14. 12:06

Villanyszámla, gázszámla - védendő fogyasztók

Villanyszámla, gázszámla - védendő fogyasztók A lakhatás megőrzése, illetve a hajléktalanná válás megelőzése érdekében a legnehezebb anyagi körülmények között élők speciális védelmet érdemelnek az energiaszolgáltatás (villamos áram, gáz) tekintetében is, az Európai Unió előírásai alapján. Ezen belül két kategóriát - a szociálisan rászoruló és a fogyatékossággal élő fogyasztók csoportját - különítenek el a jogszabályok.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART