2011.
május
14. 10:02

Mentőcsomag jelzáloghiteleseknek, nem csak frankhitelekre

Címkék:
devizahitel A svájci frank alapú jelzáloghitelek mellett az euróban és a jenben felvett kölcsönökre is törlesztési árfolyam-korlátozás lépne életbe 2015 közepéig - adja közre a kormány és a Magyar Bankszövetség között alakuló megállapodást szombati számában a Magyar Hírlap.

Ötpontos mentőcsomagot dolgozott ki a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakossági hitelezést érintő aktuális gondok kezelésére. A lapunk birtokába jutott együttműködési megállapodás tervezete szerint lehetőség nyílik majd a devizahitelesek számára, hogy a törlesztési árfolyamot korlátozzák az elképzelések szerint harmincmilliós értékhatárig – természetes személyek esetében. Az árfolyam védett időtartama 2015. június 30-ig tartana: 190 forintos árfolyamon fagyasztaná be a kormány a svájci frankot az ingatlanra felvett hitellel rendelkezőknek, míg az árfolyam euróalapon számolva 265 forint lenne. Újdonság, hogy a japánjen alapú kölcsönök – amelyeket gyakorlatilag csak az OTP Bank folyósított – is bekerültek a mentőcsomagba: száz japán jen 199 forintot érne a hitelek esetében.

A megállapodás második pontja a Nemzeti Eszközkezelő Társaság működését részletezi: ez az alap a jelzáloggal terhelt ingatlant Budapesten és a megyei jogú városokban a forgalmi érték 55 százalékáért, városokban ötven százalékáért, községekben és nagyközségekben pedig 35 százalékáért vásárolná meg.

A dokumentum harmadik pontja azt rögzíti, hogy a kilakoltatási moratórium megszűnésével egyidejűleg kvótarendszer lép majd életbe. Ennek lényege, hogy az állam tulajdonképpen korlátozná az ingatlanok árverezését – a „vesztésre álló” összes ingatlannak csak az öt százalékát lehetne piacra dobni. (A jelenlegi becslések szerint kilencvenezer ingatlan zúdulna a piacra – a szerk.) A megállapodás negyedik pontja a hazai kis- és közepes vállalkozói szektor hitelezésének élénkítéséről szól. Eszerint a Bankszövetség kötelezi magát a hitelezés felgyorsítására azon cégek esetében, amelyek éves forgalma maximum ötvenmillió euró, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió euró, és a dolgozói létszám felső határa 250 fő. A pénzintézetek által kihelyezett hitelek öt százaléka leírható lesz a bankadóból. Végezetül a megállapodás utolsó része azt taglalja, hogy a lakáscélú hitelezés élénkítése miatt folyósított pénzügyi kölcsönök öt százaléka ugyancsak levonható lesz majd a bankadóból.

Forrás: Magyar Hírlap

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2010.
február
20. 09:31

Lakásért járadék: kevesebből választhatnak a nyugdíjasok

Lakásért járadék: kevesebből választhatnak a nyugdíjasok A válság nyomán szűkült a lakásért életjáradék programot kínálók köre, az OTP és a Hild szünetelteti programját. A piaci szolgáltatók a gazdasági környezet javulására várnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART