2012.
november
26. 17:13

Méregdrága lesz a krumpli

burgonya Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. A tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli. A drágulás hátterében az áll, hogy a reméltnek csupán a fele termett meg - írja a Népszabadság.

A lap megtudta, hogy Európa burgonyatermő vidékein is a kevés csapadék drágította a termelést, Angliában pedig ellenkezőleg, a sok eső miatt a földben rothadt a gumók egy része. Az egykor legolcsóbbnak tartott élelmiszer lassan luxuscikké válik. A szövetség információi szerint a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól.

Ha ehhez hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságba jut a burgonya ára. Magyarországon egyébként egyre kevesebb burgonya fogy, mert a KSH szerint tíz éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre jutó éves fogyasztás, a legutolsó, 2010-es mérés pedig már csak 29,1 kilogrammot mutatott. Kecskés Gábor szerint most már ennél is kevesebb fogy, hiszen a burgonyaszirmot használó chipsgyártók az utóbbi időben kivonultak Magyarországról.

Tejfronton sem jobb a helyzet: A takarmányárak emelkedése még az idén megjelenhet a tej és a tejtermékek fogyasztói árában, a terméktanács szerint a termelők várhatóan képesek lesznek érvényesíteni a nyár végén prognosztizált 15-20 százalékos emelést – írja a Napi Gazdaság.

Lukács László, a Tej Terméktanács vezetője a lapnak elmondta, a takarmány drágulásának hatása a nyers tejre és a feldolgozott tejtermékekre a novemberben kötött szerződésekben már most érződik. A trend egyértelmű: a következő hónapokban stabil és dinamikus áremelésre kell számítani, azt azonban nehéz megítélni, hogy meddig tart a drágulás, ez ugyanis a takarmányár mellett az esetleges uniós túltermeléstől is függ.

A terméktanács arra számít, hogy a boltok polcairól eltűnnek majd a "legirreálisabb" árazású, literenként 120-130 forintért kínált UHT-tejek, s a jellemző legalacsonyabb árszint 140-150 forint körül alakul majd, bár a drágulást az év végi ünnepi akciók kis időre enyhíthetik.

Forrás: nol.hu/MTI/Napi Gazdaság

A burgonya ára

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART