2012.
február
16. 16:34

Merényletek célpontja a gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet

Címkék:
II. Erzsébet Hatvan esztendeje ül már a trónon II. Erzsébet brit királynő, akiről nyilvános szereplései alapján sokan joggal gondolhatják, hogy híján van az érzelmeknek. Ám csak keveseknek adatik meg, hogy a színfalak mögé lássanak. Az ellene és a családja ellen elkövetett merényletkísérletek még jobban megkeményítették ezt a törékeny, idős hölgyet, aki szinte egymaga tartja össze a rogyadozó monarchiát.

Mint minden prominens személyiség, II. Erzsébet és családja is állandóan ki van téve a terroristák és őrült merénylők fenyegetéseinek, cselekedeteinek. Ükanyja, Viktória királynő halála óta nem kevesebb, mint 23 alkalommal törtek a Windsor-ház (korábban Szász-Coburg-Gothai-ház) tagjainak az életére.

1936. július 16-án - néhány hónappal Erzsébet 10. születésnapja után - nagybátyja, VIII. Edvárd nyilvános ünnepi megemlékezésen vett részt Londonban. Amikor a felvonulási menet dél körül a Hyde Parkban álló Wellington-diadalívhez ért, hirtelen egy zömök, erősen kopott öltönyt viselő, bajuszos férfi lépett ki az ünneplő tömegből, és egy újságpapírba rejtett pisztolyt szegezett a skarlát színű tunikában lovagló királyra. Elsütni azonban már nem maradt ideje, mert egy közelben álló, tenyeres-talpas asszonyság, Alice Lawrence észrevette a szándékát, és olyat sózott a kezére, hogy rögtön elejtette a fegyvert. A király lova ugyan a csattanás hallatán egy pillanatra megbokrosodott, egyéb baj azonban szerencsére nem történt.

A rendőrök azonnal elfogták a merénylőt, aki azt állította magáról, hogy George Andrew McMahonnak hívják, és valójában nem is akarta megölni Edvárdot, csupán ezzel akarta felhívni a figyelmét, hogy veszélyben az élete. Állítása szerint ugyanis egy „idegen hatalom" - valószínűleg a náci Németországot értette alatta - fizetett neki 150 fontot, hogy végezzen az uralkodóval. Ő azonnal jelentette az esetet a brit titkosszolgálatnak, de szerinte senki nem hitt neki. A motozás során találtak nála egy borítékot, amely két darab töltényt és egy képeslapot rejtett, amelyre a következő szöveget írták: „Május szeretlek". Mint később kiderült, a 36 éves ír újságíró valódi neve Jerome Bannigan. A tárgyalásán semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni állítására, ezért egy év kényszermunkára ítélték.

Ebben az esetben valószínűleg csak egy frusztrált, elkeseredett ember egyéni akciójáról lehetett szó, a népük szabadságáért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet azonban mindig is valós veszélyt jelentett a brit politikusokra és az uralkodó osztályra nézve. 1937. július 28-án Erzsébet apja, VI. György király felesége társaságában az északír fővárosba, Belfastba látogatott. Az ünnepélyes ceremónia közben - a fogadás helyszínétől alig néhány száz méterre - egy elhagyott raktárban bomba robbant. Ugyan nem sérült meg senki, de a rendőrség biztosra vette, hogy az akció a szabadságharcosok figyelmeztetése volt, ezért rögtön félbeszakították a látogatást.

Csaknem negyven évvel később már Erzsébet ült a brit trónon, amikor újból megérintette a halál lehelete. 1979 nyarán a királynő férjének, Fülöp hercegnek egy közeli rokona, Lord Mountbatten írországi birtokán nyaralt éppen. A tengerparti Mullaghmore lakói büszkék voltak arra, hogy vendégül láthatják az angol királyi család egyik tagját. A volt indiai alkirály augusztus 27-én kisebb baráti társaságban hajózott ki Shadow V nevű yachtján a tengerre. Alig hagyták el a partot, amikor hatalmas robbanás rázta meg a hajótestet. Mire a vízpára leszállt, a halászhajóból mindössze néhány, a víz felszínén úszó forgács, mentőmellényfoszlányok és egy törött horgászbot maradt. Néhány pillanattal később a víz feldobta a halottak és sebesültek testét. Mountbattent a felismerhetetlenségig szétszaggatta a robbanás, és rajta kívül még hárman vesztek oda. Később egy rutinellenőrzés során elfogták a gyilkosát, Thomas McMahont, aki egy távirányítású bombával követte el a merényletet. Az IRA rögtön elismerte a felelősségét az ügyben. Két évvel később Károly trónörökösnek küldtek egy levélbombát a Buckingham-palotába, amit azonban a Royal Mail West Central londoni munkatársai szerencsére időben felfedeztek, a tűzszerészek pedig hatástalanították.

Pancser merénylők

A walesi herceg amúgy sem tartozik a legnépszerűbb családtagok közé. 1994. január 26-án az ausztrál körúton tartózkodó Károly Sydney-ben, a Tumbalong Parkban készült beszédet tartani, amikor meglepő incidens történt. A trónörökös éppen felállt a székéről, és a mikrofonhoz lépett, amikor hirtelen egy pisz­tollyal lövöldöző fiatalember törte át a színpad elé felállított plexiüveget. A következő pillanatban felugrott az emelvényre, de a lendülettől hasra vágódott. Éppen a meglepett Károly előtt landolt, akit azonban a testőrök gyors mozdulattal félrelöktek onnan.

Az elfogott és lefegyverzett fiatalemberről kiderült, hogy mindössze 17 éves, és a jogi egye­temre jár. A kambodzsai származású David Kang tettével állítólag a szülőhazájában uralkodó áldatlan állapotokra akarta felhívni a figyelmet. „Fegyverként" csupán egy, az atlétikából ismert indítópisztolyt használt. Az incidens előtt még levelet is küldött a trónörökösnek, amiben megírta, hogy kész meghalni az elveiért, ám ezt senki nem olvasta. Kangot bűnösnek találták, és 500 óra közmunkára ítélték.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Forrás: hetek.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART