2012.
március
09. 08:55

"Mérgesedik a vita" - Éles sajtóbírálat Orbánéknak

Címkék:
Orbán Viktor A konzervatív nemzetközi sajtó is élesen bírálja Magyarországot, mert nem sikerült megnyugtató választ adnia az Európai Bizottság kifogásaira. A lapok azt emelik ki, hogy Brüsszel továbbra is nyomás alatt fogja tartani Magyarországot, amíg nem rendezi megnyugtatóan a jegybank függetlenségét, a bírók nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal helyzetét. Több lap megjegyzi: Magyarország nagyon hosszú idő alatt vagy egyáltalán nem fog megegyezni az IMF-fel.

A brit Financial Times szerint Magyarországnak nem sikerült megnyugtató választ adnia Brüsszel aggályaira a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban. A londoni gazdasági napilap szerint ez veszélyezteti a hitelmegállapodás elérésének esélyét. A lap arról is írt: magánbeszélgetéseken magyar illetékesek azt mondják, hogy még mindig bőséges idő és mozgástér van megegyezni az IMF-fel.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy fogalmazott: Brüsszelben kételkednek a budapesti parlamentben kétharmados többséggel rendelkező Orbán-kormány demokratikus elkötelezettségében.

A Die Welt német konzervatív lap szerint "mérgesedik Budapest és Brüsszel vitája". A lap úgy látja, "erős belpolitikai nyomás nehezedik Orbánra", a kormány reakciója pedig annak leplezését szolgálja, hogy nagy tét forog kockán, egy 20 milliárd eurós Uniós-IMF hitel sorsa függ az eljárástól.

A Handelsblatt című üzleti lap beszámolója szerint "Brüsszel ultimátumot adott Magyarországnak" és az Európai Bizottság egyelőre jegeli a tárgyalásokat a súlyos helyzetben lévő országgal a pénzügyi segítségről. A lap szerint az államcsőd elkerüléséhez van szükség a pénzre.

A Financial Times Deutschland üzleti lap szerint is "Magyarország számára fontos a gyors megoldás, mert az ország drámai helyzetben van", hiszen a leminősítések hatására jelentősen emelkedett az államadósság finanszírozási költsége.

A Wall Street Journal amerikai üzleti napilap európai kiadása szerint Magyarországnak konkrét lépéseket kell tennie a központi bank függetlenségének biztosítása érdekében. "Ez a feltétel pedig azt jelentheti hogy a megállapodás csak a vártnál sokkal hosszabb idő alatt, vagy éppen egyáltalán nem jöhet létre.

A konzervatív francia Le Figaro tudósítása szerint "a 30 napos ultimátummal" "Európa növeli a nyomást Orbán Viktoron". A lap szerint "az Európai Unió határain belüli tekintélyelvű félresiklás kockázatával szemben Brüsszel duplán is kifejezte frusztrációját": lerövidítette a Magyarországnak adott határidőt és "azonnali fenyegetéssé" vált az, hogy akár az Európai Bírósághoz is fordulhat. A lap szerint: "Orbán Viktor nehezen kerülheti el azt a benyomást, hogy bekerítették".

Forrás: atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART