2010.
november
18. 11:07

Mérje meg, milyen öreg!

Címkék:
Öregségmérő Vajon korunknak megfelelő-e az agyműködésünk, a szívműködésünk, az érrendszerünk, az idegállapotunk? Jogos a kíváncsiság, mivel kutatók szerint a szervezet mentális leépülése egyeseknél már 30 éves kortól megkezdődhet.

Választ egy elektronikus műszer ad alig negyedóra alatt Miskolcon, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézetében. A vizsgálati alanyok felteszik a fülhallgatót, s gombnyomásos jelzéseik digitálisan kiértékelhető adatokká válnak. A világon egyedülálló magyar találmány, az időskori szellemi állapotfelmérő feltalálója a pécsi dr. Kellényi Lóránt akadémiai kutató; talán nem véletlen, hogy a 80 éves professzornak saját készüléke egy 50 évesnek is dicséretes teljesítményt mért.

– A nagy hírű Lóri bácsi neurológus, agykutató, s eredetileg villamosmérnök, mint én. Nála kedvesebb zsenit nem ismertem! – mondja Pungor András, a Bao-Nano kutatóintézet igazgatója. – Tavaly is itt járt, s most úgy döntött: évtizedes vizsgálatainak, szabadalmaztatni kívánt találmányának beérett a gyümölcse ahhoz, hogy a közjót szolgálja. Itthon és külföldön is. Ez a műszer kész csoda! Gyors, egyszerű, némi útmutatóval egy háziorvos vagy az asszisztense is úgy használhatják, mint egy vérnyomásmérőt. Már szűrőeszközként is jelzi a legkisebb problémát is, akkor lép képbe a szakorvos vagy kórház, hogy időben megkezdjék az elváltozás gyógykezelését.

A feltaláló a pécsi szívsebészeten közel 150 beteget vizsgált meg műtét előtt és után. Számára akkor vált bizonyossá, hogy az altatás a betegek csaknem felénél agyműködési elváltozásokat okoz, melyek nem véglegesek és kezelhetők. Ez inspirálta kutatásainak folytatására, s a vizsgáló berendezés kifejlesztésére. Azt is megtapasztalta: a nők mentálisan jóval érzékenyebbek a férfiaknál, ezért korábbi nyugdíjazásukat indokoltnak tartja.

A szűrőprogram fontos eredménye lehet a munkára képes időszak meghosszabbítása, amivel szociális kiadások milliárdjait lehetne megtakarítani. A kutatóintézet most azon dolgozik, hogy a küllemében „régies” prototípusból egy jóval kisebb és korszerűbb készüléket készítsen. Minél nagyobb lesz erre az igény, annál kisebb lesz az ára is. Remélhetően a műszer hamarosan sok háziorvosi rendelőben lesz fellelhető.

Forrás:Szabadföld

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2009.
november
21. 15:10

A tornagyakorlatok javítják az idősek életminőségét

A Journal of the American Geriatrics Society c. szaklapban megjelent tanulmány három program hatásosságát hasonlította össze, amelyeknek az volt a céljuk, hogy csökkentsék az idős betegek eséseinek számát és javítsák életminőségüket. Az eredmények alapján úgy tűnik, a testmozgás az a módszer, amely leghatékonyabban javít az idősek életminőségén.
Tovább
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2010.
szeptember
27. 14:55

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak Ha fáj a derekunk, sokat segít a mozgás és a megfelelő tornagyakorlatok végzése. Ezzel nemcsak hamarabb szűnik meg a fájdalom, de megelőzhetők a további gerincpanaszok is. Fontos, hogy csak fokozatosan térjünk vissza megszokott életvitelünkhöz, beleértve az edzést is. Az enyhétől a mérsékeltig terjedő derékfájás esetén az alábbiak biztosan nem erőltetik meg a gerincet: rövid séták, nyújtó- és hajlékonysági gyakorlatok, szobakerékpár, úszás.
Tovább
2010.
február
23. 14:06

Hagyd aludni a nagypapát!

Hagyd aludni a nagypapát! Az idősek alvási szokásait vizsgálták kaliforniai kutatók. Különös eredményre bukkantak. Nem igaz, hogy az idősebbeknek kevesebb alvásra lenne szükségük mint a fiataloknak, állapították meg amerikai kutatók. Az időseket sújtó gyakori felébredések oka, valószínűleg egészségügyi problémákból adódik.
Tovább
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2010.
szeptember
02. 07:37

Mi az az öregedés?

Mi az az öregedés? Egy szó, amit mindenki használ, és mindenki mást ért rajta. Egy természetellenes félelmekkel övezett természetes folyamat okai és kezelése.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2010.
október
28. 10:57

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Tíz tipp az erős immunrendszerért Ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve.
Tovább
2010.
március
04. 17:49

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.
Tovább
2010.
január
14. 15:01

Világújdonság Szegedről: egészségvédő élelmiszerek

Világújdonság Szegedről: egészségvédő élelmiszerek Szegedi kutatók rájöttek, hogyan előzhetnék meg az Alzheimer- és Parkinson-kórt, valamint a 2-es típusú cukorbetegséget és az időskori vakságot. Egészségmegőrző eszenciájukat kenyérfélékbe, tejtermékekbe, felvágottakba teszik bele.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART