2013.
április
19. 08:13

Mérleget vont a kórházszövetség

Címkék:
kórterem Az egészségügyben az elmúlt évtizedek alatt felhalmozódott problémák jelentős része az ágazat szereplőinek erőfeszítései ellenére fennáll, az alulfinanszírozottság, a kórházak állandósult fizetési gondjai olyan mértékűek, hogy akadályozzák az egészségügyi szakmai szempontok érvényesülését - olvasható a Magyar Kórházszövetség állásfoglalásában.

A Magyar Kórházszövetség közgyűlésének első napján kiadott dokumentumban azt írják, hogy a fennálló gondok megoldására nem elegendő az évenként ismétlődő adósságkonszolidáció, a rossz likviditási helyzetet a díjtételek emelése nélkül nem lehet megoldani.

Állásfoglalásukban elismerik, hogy a béremelés, az ösztöndíjprogramok és a pályázatok enyhítettek a humánerőforrás-krízisen, de a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos intézkedések jelentősen rontották a pozitív lépések eredményét. "Tekintettel arra, hogy a gazdasági és műszaki területen dolgozók az egészségügyi ellátás szerves részét képezik, ezért nem hagyhatók ki a béremelésből" - olvasható a dokumentumban.

A kórházak állami kézbe vétele rengeteg feladatot rótt az ágazat vezetésére és az intézményekre egyaránt, és úgy látják, hogy a várt eredményeket rontja, hogy a tulajdonosi feladatok ellátásához szükséges erőforrásokkal a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet egyelőre nem rendelkezik, ami tovább növeli a kórházak terheit. Az államháztartási törvényben ma még meglévő - az intézmények hatékony működését gátló - kötöttségek fokozatos megszüntetése szükséges.

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a központosított beszerzések, a struktúra átalakítása és az egyes intézmények funkcióváltása nem hozott és nem is hozhatott olyan mértékű megtakarítást, amely ellensúlyozta volna a nem ellentételezett többletkiadásokat az intézményeknél.

Mint írták, a gazdasági társaságok költségvetési intézménnyé válása hozzájárult az egységes működés kialakításához, de ez önmagában az alapproblémák megoldására nem elég, ugyanakkor az átalakulás rendkívül gyors végrehajtása felesleges kockázatot jelent, továbbá a nagyobb intézetekbe integrálódó kórházak adósságállományának rendezése a sikeres végrehajtás feltétele.

Az elmúlt évek válságmenedzselése és az elhúzódó vezetőváltások kimerítették az ágazat valamennyi szereplőjét, felemésztették a belső tartalékokat, miközben az ellátástól elvárt igények nincsenek összhangban az egészségügy számára nyújtott gazdasági lehetőségekkel - olvasható a kommünikében.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
augusztus
15. 18:15

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált

A kórházban fekvő betegek egyharmada alultáplált A Magyarországon kórházi kezelésben részesülő betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint - közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART