2012.
január
26. 20:38

Meseolvasási program indul az olasz óvodákban

meseolvasás Egyre kevesebb mesét ismernek az idejüket egyre inkább számítógép és videó előtt töltő olasz gyerekek. Ezen igyekszik segíteni a Veneto tartományban most beindított meseolvasási program, amelybe nyugdíjasokat is bevontak.

A Verona közeli, tizennégyezer lakosú San Martino Buon Albergóban "Raccontami una fiaba" (Olvass nekem egy mesét) címmel szerdán indult a városi önkormányzat és a venetói Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű szervezet közös kezdeményezése. A helyi közösség legkisebb és legidősebb tagjait érintő kulturális projekt nemcsak az olvasás szeretetének terjesztését tűzte ki, cél a klasszikus mesék ismerete mellett a területhez kötődő hagyományos, szájról szájra terjedő történetek átadása is a fiatalabb generációknak.

A mesék olvasása az olasz meseíróról, Gianni Rodariról elnevezett óvodában kezdődött. Az első történetet, Bertoldo kalandjait, amely a 17. századtól ismert Itália ezen részén, egy 65 éves nyugdíjas, Roberto Corradi hozta magával és olvasta fel.

Első lépésben tíz nyugdíjast képeztek ki a gyerekeknek szóló meseolvasásra. A feladatra önként vállalkozók felkészítő pszichológiai tanfolyamon vettek részt, de nem kellett nekik sokat magyarázni, meseolvasási technikájuk lenyűgözi a gyerekhallgatóságot - számolt be a La Voce del Nord-Est című napilap.

A meseolvasást a Veronát és környékét megrázó szerdai földrengés szakította meg, de amint lehet, azonnal újraindítják.

Forrás: kulturpont.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART