2012.
január
18. 18:35

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök

Címkék:
mesterházy Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hazugságnak minősítette, hogy az Orbán-kormány csődközeli helyzetben vette volna át az országot. Mint mondta, a szocialista kabinet fenntartható fejlődési pályát hagyott hátra, ma viszont a Fidesz gazdaságpolitikája miatt valóban csődhelyzet fenyeget.
Szintén hazugság, hogy az alaptörvénnyel szemben nem érkezett uniós kifogás, hiszen a bírók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályok az új alkotmányban is benne vannak - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint nem igaz az sem, hogy a kormány strukturális reformokat hajtott végre, az átalakítások pedig nem azokon a területeken történtek, ahol erre szükség lett volna, hanem például a közjogi rendszerben.
A politikus azt mondta: üdvözlik, hogy a kormányfő ezúttal "nem üzent hadat senkinek" Strasbourgban, és kész a kifogásolt jogszabályok módosítására. Az MSZP azt sürgeti, hogy ez mielőbb történjen meg.

Mesterházy Attila mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a Strasbourgban megfogalmazott jogi aggályok csak kis részét képezik azoknak a problémáknak, amelyeket az Orbán-kormány okozott, ezért azt sürgette, hogy a kabinet "tegye le a fegyvert" és további terheket ne rakjon az emberekre.

LMP: Orbán Viktor kétszínű játékot játszik

Orbán Viktor kétszínű játékot játszik a nemzetközi terepen és valótlant állít, „magyarán szólva hazudik” az Európai Parlament előtt – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezető-helyettese az EP Magyarországról szóló vitájának idején tartott eseményen, az addig elhangzottakra reagálva hozzátette, hogy a kormányfő „ezt a hazárdjátékot (…) a magyar emberek sorsával játssza”.
Véleménye szerint az Európai Parlamentben megfogalmazott komoly kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a miniszterelnök ellen szól. Hozzátette, hogy a kritikák megfogalmazása során már a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sem védi a magyar kabinetet, mert ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy az európai demokratikus értékek mindenki számára egyformán fontosak és remélik, hogy Orbán Viktor is ezek alapján „kívánja a jövőben játszani a játékot”.

Kétszínűnek nevezte, hogy miközben Orbán Viktor kedden José Manuel Barosso levelére válaszolva nyitottnak mutatkozott a kritikák megtárgyalására, addig szerdán az Európai Parlamentben „tovább folytatja azt a keménykedést”, amelyik miatt az ország még ott sem tudja érvényesíteni az érdekeit, ahol arra valóban szükség lenne. „Magyarországot nem tekintik vitapartnernek, Magyarországot nem tekintik a demokratikus normák szerint játszó nemzetközi szereplőnek”- összegzett.
Véleménye szerint a kialakult helyzet viszont nem a kormánynak rossz, hanem a magyar állampolgároknak, akik a zsebükön fogják érezni a kabinet iránt megjelenő bizalomvesztés hatásait.
A frakcióvezető-helyettes egyúttal valótlannak nevezte a miniszterelnök kijelentéseit, amelyek szerint a kritikák csak néhány törvényre vonatkoznak. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő állításaival szemben az Európa Tanács Velencei Bizottsága az alaptörvénnyel szemben is megfogalmazta a kritikáit.
 

Forrás: MTI

Vissza
2012.
január
18. 18:12

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor, rámutatva: e megújítás és annak tempója mellett természetes, ha felmerülnek vitás kérdések. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU által felvetett problémák könnyen, egyszerűen, gyorsan orvosolhatók, továbbá kiemelte azt is, hogy az új alaptörvénnyel kapcsolatban eddig nem érkezett jogi kifogás.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART