2010.
szeptember
02. 07:37

Mi az az öregedés?

Címkék:
100 fölött Egy szó, amit mindenki használ, és mindenki mást ért rajta. Egy természetellenes félelmekkel övezett természetes folyamat okai és kezelése.

Szinte közhely, hogy lényegesen tovább élünk, mint akár csak néhány évtizeddel korábban, és sajnos szintén közhely, hogy nem feltétlenül egészségesebben. Az elhízás, különösen időskorban, a testmozgás hiánya, a nem megfelelő étrend, valamint egyéb kis „bűneink” komolyan hozzájárulnak életminőségünk romlásához. Az időskorral járó problémák, a memóriazavar, a látásromlás, a csontritkulás, az ízületi fájdalmak, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok – legalábbis részben – megelőzhetők.

Az öregedést nyilvánvalóan számos tényező befolyásolja. Bár a genetikai hajlam meghatározó, nem feltétlenül a legfontosabb összetevő. A stressz, a környezeti hatások és az életmód szintén hat az élettartamra és az életminőségre.

Mi az öregedés?

Számos öregedéselmélet látott már napvilágot. Nézzünk néhányat:

* Az elhasználódáselmélet szerint az öregedés nem más, mint a környezeti tényezők, a táplálkozással a szervezetbe jutó méreganyagok, a fizikai és emocionális stressz hatására bekövetkező, fokozott igénybevétel, melyet az életkor előrehaladtával egyre kevésbé vagyunk képesek elviselni.


* A neuroendokrin elmélet (idegi-hormonális szabályozás) azokra a biológiailag aktív vegyületekre összpontosít, amelyek a hormonok felszabadulását szabályozzák. Az elmélet szerint már egyetlen hormon termelődésének megváltozása is az egész szervezetre kihat. Így például az agyalapi mirigy és az agyban lévő hipotalamusz működési zavara képes a szexuális funkciókat, az anyagcserét és a megismerési képességeket (úgynevezett kognitív funkciókat) is befolyásolni, vagy az inzulintermelődésé, amely a szövetek tápanyagfelvételére van hatással.


* A genetikai kontroll elmélete azt feltételezi, hogy a génjeink határozzák meg öregkori hanyatlásunk folyamatát.


* A szabadgyökelmélet szerint az öregedés a sejtmembránok és az örökítőanyag halmozódó oxidatív károsodása. A felhalmozódó káros anyagcseretermékek hatnak a sejtek önfenntartó és -javító mechanizmusaira, osztódására. Tönkreteszik az alapvető kémiai folyamatok lefolyásához nélkülözhetetlen enzimeket.

Életkor és életminőség

Ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy az öregedés feltételezett mechanizmusai közül egyik-másik befolyásolható az életmóddal, az egyes betegségekre predesztináló genetikai hajlam azonban nehezen megváltoztatható. Az egészséges életmódnak, ezen belül is a megfelelő táplálkozásnak döntő szerepe van. Ám nem elegendő pusztán csak jó minőségű ételeket fogyasztani, bizonyos veszélyeztetett csoportoknak egyes tápanyagokból többre van szükségük, azaz feltétlenül táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótlólag bevinniük a szervezetbe.

Az egészséges életmódot már fiatalon kell követni. Kevésbé hatékony, ha középkorúként vagy idősebb korban kezdesz hozzá, hiszen egyes betegségekhez – így a cukorbetegséghez, az Alzheimer-kórhoz – vezető folyamatok alattomosan, észrevétlenül, évekkel korábban elkezdődnek.

Egyes betegségek nem fordíthatók vissza, vannak azonban olyanok, amelyek kiválóan reagálnak az életmód-változtatásra, és az egészség teljes visszanyerése sem lehetetlen. Ám ilyenkor is igaz: minél korábban kezdesz hozzá a gyökeres változtatáshoz, annál jobb eredményt érhetsz el.

Sok krónikus betegség esetén valamilyen alapvetően szükséges vagy jótékony hatású tápanyag hiányzik a szervezetből: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, zsírsavak. Ezek a hiányállapotok igen gyakoriak a fejlett országokban élők, különösen az idősebb emberek körében.

Cikkünk megírásában a Korkontroll és dr. Kökény Zoltán volt segítségünkre.

Forrás:ötvenentúl.hu

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2009.
december
04. 14:32

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat A kövérség = butaság? Egy friss svéd kutatás szerint azoknál a nőknél, akik súlyfeleseget hordoznak a derekukon középkorukban, több mint kétszer olyan gyakran fordul elő az időskori elbutulás (demencia).
Tovább
2009.
november
19. 17:10

A plusz kilók plusz éveket jelentenek?

A plusz kilók plusz éveket jelentenek? A túl sok testzsír fiatalabb korban növeli a korai elhalálozás esélyét, ám az idősek esetében egy kis túlsúly épp ellenkező hatást fejt ki.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2010.
március
24. 10:53

Aggasztó kapcsolat van a túlsúly és a vastagbélrák között

Aggasztó kapcsolat van a túlsúly és a vastagbélrák között Azok a vastagbélrákosok, akik a súlyos betegség mellett még túlsúllyal is küzdenek, nagyobb valószínűséggel esnek sajnos áldozatul a rákos megbetegedésnek, illetve nagyobb eséllyel újul ki esetükben a betegség, mint a normális testsúlyúak esetében - adta hírül a Clinical Cancer Research szaklap.
Tovább
2010.
január
03. 07:39

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat Az újévi fogadalmak között gyakran szerepel a dohányzás elhagyása. Talán segít betartani, ha tudjuk, hogy a füstöléssel szemünk világát kockáztatjuk.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2010.
február
23. 14:06

Hagyd aludni a nagypapát!

Hagyd aludni a nagypapát! Az idősek alvási szokásait vizsgálták kaliforniai kutatók. Különös eredményre bukkantak. Nem igaz, hogy az idősebbeknek kevesebb alvásra lenne szükségük mint a fiataloknak, állapították meg amerikai kutatók. Az időseket sújtó gyakori felébredések oka, valószínűleg egészségügyi problémákból adódik.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
2009.
november
03. 19:12

Páfrányfenyő az elbutulás ellen?

Páfrányfenyő az elbutulás ellen? A páfrányfenyő (ginkgo biloba) fokozza az agy vér- és oxigénellátását, javítja a szellemi teljesítőképességet, alkalmas időskori memóriaproblémák kezelésére és roboráló szerként is alkalmazható.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART