2012.
december
02. 10:25

Mi fáj?

Címkék:
gyógyszer Az idős emberek többsége szenved valamilyen betegségben. Általában szív-tüdő- vagy daganatos betegség okozza a panaszaikat, de majdnem mindegyikőjüknek van valamilyen emésztéssel kapcsolatos problémája is. Az emésztőszervi betegségek csoportján belül az időskorúak körében az egyik leggyakoribb a gyomorfekély.

Míg fiatalabb korban a fekélyt elsősorban a gyomorsav, emésztő pepszin, dohányzás, túlzott kávéfogyasztás, rendszertelen étkezés és stresszhatások okozhatják, addig az idős korúaknál nagy gyakorisággal a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik.

A leggyakoribb veszélyforrást a gyulladást csökkentők, fájdalomcsillapítók és az aszpirin típusú gyógyszerek jelentik, ezek világszerte a leggyakrabban fogyasztott pirulák közé tartoznak, sok betegnek van szüksége rájuk. Gyakran előfordul – főleg fájdalomcsillapítóknál –, hogy az orvos által felírt dózisnál nagyobb adagot szednek be a betegek, mely mellékhatásaként gyomor- vagy nyombélfekély, gyomor, nyombél nyálkahártya sérülések, gyomorvérzés, gyomor kilyukadás keletkezhet. Szerencsére a fekély legtöbbször gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

A fekélyt leggyakrabban gyomortáji fájdalom, étkezéssel összefüggő panaszok, teltségérzés, gyomorégés jelzi. A beteget gyomortükrözésre utalják, amely a közhiedelemmel ellentétben egyszerű, kicsit kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálat, nem jelent megterhelést a szervezetnek, akár súlyos szívbetegnél is elvégezhető.

Fontos előnye, hogy ha rákos elváltozásra utaló jelet tapasztal az orvos a vizsgálat során, akkor rögtön szövetmintát vehet. Ezért érdemes tisztázni a gyomorpanaszok hátterét, mert a fekélyek többsége néhány hét alatt meggyógyítható, a panaszok néhány nap alatt jelentősen csökkenthetők, és megelőzhetőek a további szövődmények.

Forrás: teol.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART