2012.
január
12. 09:39

Mi kell ahhoz, hogy megéljük a századik életévet?

Címkék:
100 fölött Világszerte egyre nő a 100 éves kort betöltő idősek száma, ám azt még nem tudták megfejteni, milyen tényezők juttatják őket a százon túliak klubjába. Számos kutatás próbálja megtalálni a hosszú élet titkát, hiszen e tudás kulcsfontosságú lehet az öregedéssel járó betegségek megelőzésében és kezelésében.

A Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói szerint az emberi élet elméleti határa 120-130 év körül mozog, de az még rejtély, hogy ezt miként lehet elérni. A szakemberek szerint a hosszú élet nagyban függ a környezeti hatásoktól és az életmódtól, például az egészséges táplálkozástól, rendszeres mozgástól, a szellemi frissesség megtartásától és a káros szenvedélyek mellőzésétől.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap az az elmélet, amely szerint a szokatlanul hosszú élet veleszületett genetikai adottság, és bizonyos génekből előre megjósolható a várható élettartam. Az egyetem gerontológusa, Dr. Thomas Perls szerint az emberek többségének génjei egészséges életvitel mellett 80-90 éves kor elérését teszik lehetővé. Dr. Perls is osztja azonban azt a nézetet, hogy a száz fölötti életkort megélők speciális, "hosszú élet" génekkel rendelkeznek, amelyek a betegségekhez kapcsolódó géneket legyőzik, és lassabb öregedést tesznek lehetővé. A szakember hangsúlyozta, hogy kutatásukkal nem a halhatatlanság titkát vizslatják, hanem azt, hogy a betegségek leküzdésével vagy legalábbis késleltetésével hosszabb, jobb minőségű életet élhessenek a páciensek.

Védelmező gének

Dr. Perls beszámolt arról az úttörő jellegű kutatásról is, amelynek során egy-egy 114 évet megért férfi és nő teljes genomszekvenciáját vizsgálták, és az eredmények alapján mindkettejüknél ugyanannyi betegséggel kapcsolatos gént találtak, mint bármely más embernél. A férfinél például 37 vastagbéldaganatra hajlamosító génmutációt találtak, és korábban tényleg diagnosztizáltak nála vastagbélrákot, ám az nem képezett áttéteket és sebészeti úton kezelhető volt.

Forrás: Origo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART