2012.
április
29. 20:21

Mi lesz velünk, ha megöregszünk?

Címkék:
öreg kéz Anyagi tartalékok nélkül nehéz megteremteni a kényelmes, nyugodt öregkort. Nem mindegy azonban, hogy hogyan használjuk fel azokat a javainkat, amiket már megszereztünk.

A múlt század közepén még jellemzően több generáció élt együtt, a fiatalok anyagilag is gondoskodtak a szüleikről, és szükség esetén ápolták őket. Manapság viszont erre egyre ritkábban találunk példát. Dr. Fésü Gizella jogászt arról kérdeztük, milyen ellátásokra lehetünk jogosultak időskorunkban, illetve mire ügyeljünk, ha eltartási szerződést kötünk.

Eltartás vagy életjáradék?

Gyakori öngondoskodási forma az életjáradéki, valamint a tartási szerződés. Az eltartó ellenérték fejében (ez többnyire egy ingatlan tulajdonjogának átruházását jelenti) vállalja a jogosult eltartását. Az életjáradéki szerződésnél ez csak pénzjuttatást jelent, míg az eltartási szerződésbe ezenfelül más gondoskodási formák is beletartoznak. A szerződéskötés során két nagyon fontos dologra kell ügyelni:

1. Mindenképpen ki kell kötni az eltartott holtig tartó haszonélvezetét! Így még ha nem is tartják el tisztességesen, legalább az otthonából nem tudják kitenni.

2. A későbbi vitát elkerülendő érdemes minél részletesebben kifejteni, hogy az eltartó milyen kötelezettségeket (pl. takarítás, ebédfőzés, látogatás, gondozás stb.) vállal.

Mindkét szerződés megszüntethető, vagy közös megegyezéssel, vagy bírósági úton. Utóbbi esetben megvizsgálják, hogy ki és miért akarja felbontani a szerződést, jogosan tenné-e ezt, avagy sem, illetve az eltartottnak kell-e valamit adnia az eddig nyújtott tartásért cserébe.

–Tapasztalataim szerint a tartási szerződésnél sokszor nem az eltartó és az eltartott között alakul ki konfliktus, hanem az eltartott családja kezd el háborogni, mert a szerződés miatt kénytelenek lemondani az örökségük egy részéről – mondja dr. Fésü Gizella.

Forrás: pink.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART