2011.
február
15. 06:24

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér

Címkék:
malacpersely Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére – állítják szerkesztőségünknek küldött közleményükben a TakarékBank elemzői.

Mind az állami, mind a magánnyugdíjpénztárak esetében hosszú távon több bizonytalanság is felmerül, miközben a nálunk gazdagabb országok példái is jól mutatják, hogy az egyéni öngondoskodás nélkül igen nehéz a munkában eltöltött években megszokott életszínvonal fenntartása nyugdíjas éveinkre.

„A nyugdíjrendszer első két pillérére hagyatkozni nem célszerű, sőt most még inkább felerősödik az öngondoskodás fontossága és szerepe. Így marad az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla, ez utóbbi esetében a jelenlegi folyamatok alapján folyamatos népszerűség-növekedést várunk 2011-ben” – állítja Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

Csaknem 30%-os növekedést tapasztaltak 2010 év végén a szakemberek a TakarékBank égisze alatt működő hálózatban a NYESZ számlákon tartott átlagos állomány 2009. év végi állapotához képest. Az összesített állomány pedig a korábbi évhez képest kétharmadával nőtt 2010 végéig, ami nagyjából fele-fele arányban a meglévő számlákon elhelyezett újabb összegeknek, valamint az új számlanyitásoknak volt köszönhető. 2011-ben pedig a nyugdíjrendszer átalakítása miatti bizonytalanság a NYESZ számlák további térnyeréséhez vezethet – teszi hozzá Breznay Endre.

Többszörösen nyerő a NYESZ

A TakarékBank elemzései szerint 2010-ben több esetben is jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a NYESZ-t választotta, hiszen a rugalmas, bármikor változtatható befektetési struktúra miatt könnyebben lehetett a befektetési tanácsadók segítségével a piacnak megfelelő irányba állítani az aktuális portfóliót. Mindemellett a kedvező hozamot a NYESZ számlához tartozó kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség is növelte.

A TakarékBank elemzésében három modellportfóliót vizsgált meg az éves hozam tekintetében, és az derült ki, hogy a hozam mértéke alapján minden esetben a NYESZ számlára elhelyezett megtakarítás teljesített jobban az elmúlt 12 hónapban, különösen, ha az adójóváírással korrigált hozamot vesszük figyelembe.

Hosszú még az út

Miközben a szabályozói környezet legutóbbi éles váltásai miatt növekszik az állami rendszerekkel kapcsolatos bizonytalanság, illetve megjelentek olyan befektetési termékek, amelyek állami adókedvezményekkel ösztönzik a hazai lakosságot a nagyobb mértékű megtakarításokra, az öngondoskodás szélesebb elterjedése egyelőre várat magára.

„Magyarországon a megtakarítási és befektetési kultúra a nyugati államokhoz képest kevésbé fejlett, ebből kifolyólag számos ügyfél rövid távú, rendkívül likvid megtakarításokban gondolkodik és elsősorban a lekötött betétekben bízik, azokat ismeri, – állapítja meg Breznay Endre. Felméréseink szerint a TakarékPont hálózat ügyfeleinek nagy része például tisztában van a TBSZ, a NYESZ és az önkéntes pénztár közötti különbségekkel, azonban a pontos kiaknázható előnyöket még nem kellően ismerik, emiatt a saját közép- és hosszú távú előnyeiket szolgáló megtakarítási lépésekkel még várnak.”

Az öngondoskodás és a biztos jövőt szolgáló egyéni megtakarítások előretörését az idén újabb szabályozói változás is erősítheti a TakarékBank szakemberei szerint, amelynek hatását szintén január végével az első fizetések átutalásakor érezhetik meg a hazai magánszemélyek. Az egykulcsos, 16%-os SZJA bevezetése kapcsán növekedni fog a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, különösen a megtakarításokat egyébként is gyakrabban alkalmazó, az átlagnál magasabb jövedelműek körében. Ez a növekmény várhatóan nem fog egy az egyben a fogyasztásban lecsapódni, hiszen az emberek még mindig bizonytalanok a gazdaság és a munkahelyeik stabilitását illetően. Így a 2008 óta növekvő megtakarítási hajlandóság tendenciája várhatóan további lendületet kaphat 2011-ben.

Forrás: privatbankar.hu

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2010.
december
16. 10:38

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma A kormányzat az OECD-országok átlagához közelítené az itthon rokkantsági nyugdíjban részesülők arányát. Ez közel kétszázezer ember újbóli munkába állását jelentené.
Tovább
2011.
január
03. 18:08

Felére csökkenhet a jövőben a nyugdíjak értéke

Felére csökkenhet a jövőben a nyugdíjak értéke Ha sikerül szétverni a tőkefedezeti pillért, és ugyanakkor érvényesítik azt az elvet, hogy a nyugdíjalap önfenntartó legyen, akkor a nyugdíjak óhatatlanul a mai érték kétharmadára, akár felére csökkennek a következő évtizedekben - írja Bauer Tamás a Galamuson megjelent elemzésében.
Tovább
2010.
december
24. 18:58

Félnek az öregkortól a fiatalok

Félnek az öregkortól a fiatalok Szakértők azzal magyarázzák a fiatalok önpusztító viselkedését, hogy félnek a boldogtalan öregkortól.
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2010.
szeptember
20. 06:10

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART