2011.
február
23. 17:02

Miért félelmetes a nyugdíjas kor?

Címkék:
séta ősszel Egy lakossági felmérésből kiderül, hogy az aktív korú népesség fele nem, illetve alig készül a nyugdíjas évekre. A megkérdezettek 2/3-a még a nyugdíjkorhatárral sincs tisztában. Hogyan vélekednek a nyugdíjas évekre való felkészülésről azok, akik már betöltötték a hatvanat?

- Vegyes érzelmekkel gondolunk a nyugdíjas évekre. A többségnek összeugrik a gyomra, és nem a pálmafák alatt koktélozó idős házaspár képe jelenik meg lelki szemeik előtt - osztja meg gondolatait velünk a Nagyiklub egyik olvasója, Vargyai Györgyi, spirituális személyiségfejlesztő Dobogókőről. - Az ember hajlamos ezt a valós problémát elodázni, és a fejét a homokba dugni. Pedig jó esetben leszünk nyugdíjasok!
A tücsök és a hangya meséjéből melyik életvitelt érdemes követni?
Hogyan lehet felkészülni a nyugdíjas évekre?
És Te, kedves olvasó, milyen nyugdíjas éveket képzeltél el önmagad számára? - teszi fel Györgyi levelében a kérdést. Nézzük, milyen válaszokat ad rá!

Egy lakossági felmérésből kiderül, hogy az aktív korú népesség fele nem, illetve alig készül a nyugdíjas évekre. A megkérdezettek 2/3-a még a nyugdíjkorhatárral sincs tisztában, vagyis nem tudja hány éves koráig kell dolgoznia. A magyar lakosság jelentős része egyáltalán nem törődik azzal, hogy a nyugdíjba vonulását követően miként fog élni.
Ők jelenleg, tudattalanul, a tücsök életfelfogása mellett tették le voksukat.
Ez a fajta tájékozatlanság és felkészületlenség komoly kockázatokat rejt nemcsak az egyén, de az egész társadalom számára is. Fontos, hogy minél többen ismerjék fel: a jelenleginél nagyobb tudatossággal és felelősségvállalással kell a nyugdíjaskorhoz közeledniük.

A nyugdíjas életmód újjáformálása

Magyarországon demográfiai forradalom zajlik. Sosem látott mértékben növekszik azoknak a nőknek és férfiaknak a száma, akik most hagyják el a középkorúságot. Ők segítenek újraértelmezni, mit is jelent öregedni ebben az országban. Két-három évtizedet töltenek el abban az életszakaszban, melyet korábban nyugdíjaskornak hívtak, meghosszabbodott fizikai és mentális egészséget, valamint magasabb iskolázottsági szintet értek el, amellyel az egy generációval idősebbek nem rendelkeznek.
E korcsoport hatalmas és nagymértékben kiaknázatlan társadalmi erőforrás. Ha képesek vagyunk motiválni őket, hogy felhalmozott tudásukat, tapasztalatukat a köz szolgálatába állítsák, és az újonnan keletkezett szabadidejük egy részében a társadalom legégetőbb szükségleteinek megoldását segítsék, az felbecsülhetetlen értéket jelentene a 21. század magyar civil életére nézve. Rendkívül nagy lehetőség van e generáció bevonására a közszolgálatba, az ígéret és a valóság között azonban jelentős szakadék tátong.

A társadalom viszonya e korosztályhoz ellentmondásos. Fennáll annak a veszélye, hogy – mivel nem a személy és szükségletei állnak a középpontban, hanem az egyes intézmények konkrét szempontjai – az ellátórendszerek bábjaivá degradálják őket. Önállóságuk szertefoszlik, és a rendszer szolgáltatásainak rabjává válnak. E korosztály társadalmi gazdasági értelemben is kiszolgáltatott kategóriává fokozódott le, mely csupán költség és teher a köz számára. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy bár az átlagos várható élettartam emelkedett, az időskori évek fokozatosan értelmetlenné válnak, és a személyek elvesztik önállóságukat.

Maradjunk egyéniségek!

Az emberek intelligenciájának fejlesztése nem igazán érdeke a társadalom vezetésének. Számukra sokkal simábban mennek a dolgok, ha mindenki beolvad a néma végrehajtók tömegébe.
Globális családunk Európában és a nyugati világban e korcsoport problémájával a sötétben tapogatódzás képét mutatja. Ha mi magunk értéknek tartjuk az életet, és önmagunkra, illetve társainkra úgy tekintünk, mint egy nagy család tagjaira, a Föld gondnokaira, akkor tetteink is ezt a hitet tükrözik majd. A felfelé tartó spirál ereje akkor indul be, amikor úgy döntünk, hogy egyenlőképpen tiszteljük magunkat, a másikat és az életet. Mindennapi életünk visszhangozza a vágyainkat, hogy életünk mélyebb értelmét megtaláljuk.
Úgy éljük mindennapjainkat – folyton a jelet keresve –, hogy jelentőssé váljon, amit eddig tettünk, és akikké lettünk.

Forrás: Ötvenentúl

Vissza
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2010.
december
24. 18:58

Félnek az öregkortól a fiatalok

Félnek az öregkortól a fiatalok Szakértők azzal magyarázzák a fiatalok önpusztító viselkedését, hogy félnek a boldogtalan öregkortól.
Tovább
2010.
november
18. 11:07

Mérje meg, milyen öreg!

Mérje meg, milyen öreg! Vajon korunknak megfelelő-e az agyműködésünk, a szívműködésünk, az érrendszerünk, az idegállapotunk? Jogos a kíváncsiság, mivel kutatók szerint a szervezet mentális leépülése egyeseknél már 30 éves kortól megkezdődhet.
Tovább
2010.
március
29. 10:37

Milyen öreg az idős?

Milyen öreg az idős? Ön szerint hány éves kortól számít valaki idősnek? Nos, a válasza valószínűleg attól függ, hogy hányadik évét tapossa. Míg ugyanis a fiatalok szerint már alig néhány esztendővel az ötödik x után beköszönt az öregkor, az idősebb korosztály jóval későbbre, 67 éves korra datálja a hajlott kor kezdetét.
Tovább
2011.
február
19. 10:24

Mit csinálnak a milliomosok, miután nyugdíjba mennek?

Mit csinálnak a milliomosok, miután nyugdíjba mennek? Sok milliomos számára csak a visszavonulás után kezdődik igazán az élet. Egyesek jótékonykodnak, mások tanácsadással foglalkoznak.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART