2013.
január
12. 12:40

Miért lesz ráncos a kéz a vízben?

Címkék:
ráncos ujjak Hosszas áztatás után a kéz- és lábujjak bőre redőződik, ami segíti az embert a nedves tárgyak megfogásában - derítették ki brit kutatók, akik szerint a bőr gyűrődése már az ember őseit is segíthette a nedves körülményekhez való jó alkalmazkodásban.

Sokáig úgy gondolták, hogy ennek egyszerű oka van: ozmózis játszódik le, vagyis kiegyenlítődik a koncentráció víz és az annál sósabb emberi szervezet között. A szakemberek korábban úgy vélték: az ujjbegyek bőrének gyűrődése abból fakad, hogy a bőr legkülső hámja magába szívja a vizet, és megduzzad. A legújabb kutatások azonban felfedték, hogy az idegrendszer aktívan kontrollálja ezt a folyamatot azáltal, hogy összehúzza a bőr alatti ereket.

"Ez a mindenki számára közismert jelenség nem valamiféle mellékvonása a kéz- és lábujjbőr természetének, hanem funkcionális jelenség, amely valószínűleg az evolúció során alakult ki" - magyarázta Tom Smulders, a Newcastle-i Egyetem evolúciós biológusa a LiveScience tudományos hírportálnak.

A balesetben levágott, majd visszaillesztett ujjaknál ugyanakkor nem figyelhető meg ráncosodás, és az elmúlt évek vizsgálatai is arra utalnak, hogy egy idegi folyamat áll a háttérben. Az idegimpluzusok hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, és a szövetek térfogata is csökken.

Ha a jelenség idegi szabályzás alatt áll, akkor elképzelhető, hogy evolúciós oka van. Hogy pontosan mi, azt még nem tudják, de egy elképzelés szerint a ráncok segítenek a vizes vagy elmerült testek megragadásában. Ezt próbálta igazolni Tom Smulders, a Newcastle-i Egyetem evolúcióbiológusa, és eredményeit a Biology Letters legfrissebb számában tette közzé.

A vizsgálatok során a kísérleti alanyoknak 45 elmerült tárgyat (péládul üveggyöngyöket vagy pecázásnál használt ólomsúlyokat) kellett egyesével jobb kézzel kivenni egy tárolóból, egy apró lyukon át átadni a bal kézbe, majd bal kézzel egy másik lyukon keresztül bedobni egy dobozba. Az önkénetesek egy csoportja 30 percig áztatta a kezét 40 Celsius-fokos vízben, hogy az ujjaik ráncosak legyenek, és ők 12 százalékkal gyorsabban hajtották végre a feladatok, mint azok a résztvevők, akiknek nem volt ráncos az ujja. Abban az esetben, ha a tesztet száraz tárgyakkal végezték, a ráncos ujj már nem nyújtott előnyt.

"Kimutattuk, hogy a gyűrődött ujjakkal jobb a fogás nedves körülmények között. Ez úgy működik, mint a bordázat a gépkocsi kerekein, amely lehetővé teszi a jobb tapadást az úthoz" - magyarázta Smulders. Egy másik lehetőség, hogy a redőződés változásokat okoz a bőr olyan tulajdonságaiban, mint a rugalmasság vagy a tapadósság, ami segíti a kéz- és lábujjakat abban, hogy jobban teljesítsenek nedves körülmények között.

Smulders szerint az evolúció során azért alakult ez így, hogy segítse az élelmiszergyűjtést csapadékos körülmények között, illetve folyókban és patakokban. "Mivel a jelenséget a lábujjakon is tapasztaljuk, ennek az lehetett az előnye, hogy őseink képesek voltak esőben jobban gyalogolni" - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy száraz tárgyak felvételénél mindegy, hogy az ujjbegy redőzött-e vagy sem. "Ez persze felveti a kérdést, hogy miért nem gyűrődnek állandóan ujjaink. Ezt szeretnénk megvizsgálni. Azt gondoljuk, hogy a redőződés csökkentené az ujjbegyek érzékenységét, és növelné azok megsértésének lehetőségét" - mondta.

A kutatók azt még nem tanulmányozták, hogy pontosan hogyan segíti elő a vizes tárgyak megfogását a ráncos ujj. Mark Changizi, a Boise-i 2ai Labs neurobiológusa a ScienceNow-nak elmondta: mindamellett, hogy a ráncok segítik a víz elvezetését, elképzelhető, hogy a vízben ázás átmenetileg lemossa az olajokat a bőrről, és így növeli a súrlódást, és javítja a tapadást.

Forrás: richpoi

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART