2012.
március
17. 09:48

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?

Címkék:
hús A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.

A Temple Egyetem kutatói egészséges személyek vastagbelének szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbélszöveteivel.
A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. (Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki-bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.)

"Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza. Azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz használják. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. Arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.

A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Fel lehet használni tehát a vastagbélrák diagnosztizálásához, illetve a betegség kockázatának meghatározásához.

Forrás: 50plusz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART