2012.
július
12. 08:46

Miért rettegünk az idős kortól?

Címkék:
kéz Szarkalábak, visszeres lábak, fogyatkozó memória – az öregség jeleibe nehéz beletörődni manapság, mikor tombol az ifjúság kultusza. Újabb kutatások szerint nem is annyira a gének számítanak abban, hogy egészségesen éljük-e meg az aggkort, hanem az életmódunk, a táplálkozás, a dohányzás, az elszenvedett stressz.

Emiatt történhet, hogy még az egypetéjű ikrek is egészen máshogy korosodhatnak. A kutatások szerint bizonyos gombák és különféle növények kivonatai – például a piros és sárga gyümölcsök – ugyancsak segíthetnek lelassítani az időt, vagy legalábbis a károsító szabad gyökök pusztítását. Ezeket az ígéretes felismeréseket használják ki az öregedésgátló szereket gyártó cégek. Lassacskán övék lesz az egyik legvirágzóbb iparág, melynek növekedési üteme 2015-ig 75%-osra jósolható az USA-ban. A piac szédületesen bővül, mivel 2050-re állítólag egymilliárdnyian lesznek a 60 évnél idősebbek. Újabban a tudósok már azt ígérik: nemcsak a bőrünk, de a szívünk és agyunk korosodása is lassítható. A kísérleti laboratóriumokban a 10 napig élő fonalférgek életét már sikerült megötszörözni – a kutatók arról álmodoznak: ha ez a módszer nálunk is beválna, akár több száz évre tolható ki az emberi kor végső határa…

A ráncosodás elleni csodaszerekről sajnos időről időre kiderül, hogy komoly mellékhatásokat rejtenek. Azok ússzák meg a legolcsóbban a korral való hadakozást, akik fittyet hánynak a kenceficékre és táplálékkiegészítőkre, mivel esküsznek rá: csak másokat rág szét az idő vasfoga.

Forrás: Szabad Föld

Vissza
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART