2011.
szeptember
08. 14:49

Milliárdokra hízott a nyugdíjpénztárak vesztesége

Címkék:
PSZÁF Fél év alatt több mint 5 milliárd forintos működési vesztesége volt a 18 magánnyugdíjpénztárnak - derül ki a PSZÁF adataiból. A pénztárak számításai szerint 100625 tag maradt náluk június végére, 3 millió ember pedig újra az állami nyugdíjrendszert választotta – írja az Mfor.hu.

A taglétszám drasztikus esésével a tagdíjbevételek is számottevően csökkentek, az első félévben összesen 13 milliárd forintot tettek ki az azonosított, egyéni számlán jóváírt befizetések. A tavalyi év első hat hónapjában ugyanez az összeg még 88,2 milliárd forint volt. A visszalépő több mint hárommillió volt nyugdíjpénztári tag után a pénztárak összesen 2925,335 milliárd forintot utaltak át az államkasszának.

Azt megszokhattuk az utóbbi években, hogy a magánnyugdíjpénztárak veszteségesen működnek, hiszen már 2008 óta negatív működési eredményt produkáltak. Ennek mértéke azonban most jelentősen emelkedett amiatt, hogy a visszalépéssel egyidőben a kormány jelentősen csökkentette a pénztárak által levonható működési költségek mértékét is.

Tavaly az egész évben 3,2 milliárd forint volt a pénztárak működési vesztesége a 2009-es 2,4 milliárd után, idén ezt már az első félévben sikerült megduplázni. Hat hónap alatt mínusz 5,1 milliárddal zártak a pénztárak. A működési bevételek a tavalyi első félév 8,6 milliárdja után 0,75 milliárd forintra estek vissza, jórészt ez okozta a korábbinál tetemesebb veszteséget.

Mindezek mellett a nyugdíjpénztárak az első félévben növelni tudták a tagok vagyonát a befektetések révén: a befektetési tevékenység eredménye hat hónap alatt 97,8 milliárd forintot hozott a tavalyi 117,2 milliárd után.

A PSZÁF friss statisztikájából az is kiderül, hogy a korábbi 3162,8 milliárd forintos nyugdíjpénztári vagyonból 244,3 milliárd maradt a tagok átlépése után. Ez az összeg június végén legnagyobbrészt magyar kötvényekben volt (115,9 milliárd forint), a teljes kötvényállomány 123,7 milliárd forint volt. A második legnagyobb szeletet a befektetési jegyek tették ki (77,8 milliárd forint), emellett volt még 26,6 milliárd forintnyi részvény, 12,7 milliárdnyi bankbetét és készpénz, valamint 3,6 milliárd forintnyi egyéb eszköz.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
szeptember
02. 03:24

Befejezték a nyugdíjpénztárak a reálhozamok átutalását

Befejezték a nyugdíjpénztárak a reálhozamok átutalását Határidőre befejezte a reálhozamok átutalásának elindítását az összes magánnyugdíjpénztár, a pénzügyi közvetítő rendszeren múlik, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz az érintettek - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:36

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből A kormányfő újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentését jelentette be, szeretné, ha a ciklus végére az államadósság mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.
Tovább
2011.
augusztus
29. 20:34

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület kedden folytatja a vitát a határozattervezetről.
Tovább
2011.
július
29. 10:41

Magánpénztárak halála: végre befejeztük

Magánpénztárak halála: végre befejeztük A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magán-nyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.
Tovább
2011.
szeptember
01. 08:58

Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget?

Nyugdíjpanasz: mit tegyen, ha kevesli az összeget? A magánnyugdíj-pénztáraknak a hozamgarantált tőke feletti összeget 2011. augusztus 31-ig kellett kifizetniük. Aki nem elégedett, jogorvoslattal élhet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART