2011.
március
23. 13:08

Milliárdos összeg ragadhat az államnál a nyugdíjpénzek után

Magyar Nemzeti Bank Több mint egymilliárd forintot kereshetnek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők, ha a kormány számukra kedvező szabályt hoz a hozamok kifizetésére. A pénztáraknak június 12-éig kell átutalniuk az államnak a magánnyugdíj-vagyont, és egy hónapjuk van rá, hogy visszaigényeljék azt a pénzt, amiből kifizetik a nyereséget korábbi tagjaiknak. Egy hónap alatt várhatóan milliárdokat kamatozik majd a pénz, a kérdés csak az, hogy ezt a kincstár, a pénztártagok vagy a pénztárak teszik zsebre.

"A nyugdíjvagyonok sorsát szabályozó, márciusban elfogadott törvénynek megfelelően egy adott napon, május 31-én kell értékelni a kötelező magán-nyugdíjpénztárakban lévő tagok vagyonát, ezt követően tizenkét nap van arra, hogy az eszközök átkerüljenek az állami alapba. A következő lépés, hogy a pénztárak július 20-ig visszaigénylik az alaptól reálhozamra jogosultaknak kifizetendő összeget" - mondta az [origo]-nak Dancsó József fideszes képviselő.

A magánpénztárak helyett év elején az állami nyugdíjbiztosítást választók nagy része valamikor nyáron pénzt kap korábbi magánpénztárától. Ez a megtakarításaik után járó, a pénztárak pénzügyi tevékenységéből származó reálhozam. A hozam kifizetésének módjáról Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja nyújtott be februárban egy - a gazdasági bizottság által támogatott - törvényjavaslatot. Ez kimondta, hogy a magánpénztáraknak nyár elejétől év végéig kell kifizetniük a pénzt korábbi tagjaiknak, és ugyanígy több hónap állt volna rendelkezésükre ahhoz is, hogy felmérjék az államnak átadandó vagyon nagyságát.

Dancsó ehhez a javaslathoz nyújtott be egy módosító indítványt, amely szerint a pénztáraknak május 31-én fel kell mérniük a pénz nagyságát, az államnak járól összeget 12 napon belül át kell utalniuk a kincstárnak, majd kicsit több mint egy hónapjuk van arra, hogy ebből a pénzből visszakérjék azt, amiből kifizetik korábbi tagjaiknak járó hozamot. A márciusban elfogadott módosító javaslat szerint a korábbi pénztártagoknak járó hozam akár több mint egy hónapig is kamatozhat az államnak.

Nincsenek még pontos szabályok

Dancsó az [origo]-nak azt mondta, azért tűztek ki egy konkrét napot a vagyon felmérésére, hogy a pénztártagok ne veszítsenek azon, hogy a pénztárak különböző napokon számolják ki a vagyont nagyságát. Elképzelhető ugyanis, hogy egy pénztár valutában lévő befektetései akár pár nap alatt veszítenek értékükből vagy felértékelődnek az árfolyamok ingadozása miatt.

Dancsó azt mondta, a reálhozamok kifizetésére vontakozó részletes szabályokat még nem ismeri, azokon még dolgoznak a kormány szakemberei. Selmeczi Gabriella, az egységes törvényjavaslat benyújtója, nyugdíjügyi megbízott pedig március elején azt mondta, hogy a részletes szabályokat kormányrendeletben fogják rögzíteni, és a reálhozamokat augusztis végéig megkapják az érintettek. Az [origo] szerdán kora reggel megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a reálhozamok kifizetését szabályozó kormányrendelet mikorra készül el, a tárcánál közölték, a válaszok kidolgozás folyamatban van, de pontos határidőt nem tudnak mondani.

Az egyik pénztár - érintettsége miatt - név nélkül nyilatkozó vezető beosztású képviselője az [origo]-nak azt mondta: óriási feladat lesz a több mint több ezer milliárd forintos vagyont egy napon értékelni és utána azt átadni. "Ennek az informatikai és ellenőrzési hátterét meg kell teremteni, mert erre nem voltak felkészülve a pénztárak. Lázasan folyik az előkészítő munka" - tette hozzá. A pénztár képviselőjén kívül az [origo]-nak több név nélküli nyilatkozó forrás is megerősítette, hogy a pénztárak várják a szabályozást, mert az előkészítő munkát ez alapvetően befolyásolja.

Az állampapír lenne a tuti

Dancsó javaslata azt nem határozza meg, hogy a hozamért járó pénzt mikortól kérhetik vissza a pénztárak az államtól, a javaslatban csak annyi szerepel, hogy a pénz visszautalásának július 20-áig le kell zárulnia. A kormány becslése szerint a hozamokra járó pénz elérheti a 250 milliárd forintot, a jegybank most érvényes hat százalékos alpakamatával számolva pedig ennyi pénz kamata egy hónap alatt is több mint 1 milliárd forint lehet. Arról is megkérdeztük még kedden délután a nemzetgazdasági tárcát, hogy a reálhozamok kérdéses időszakban feltételezhető kamata kit illet, a pénztárakat, az államot vagy a tagokat, de a cikk megjelenéséig erről is csak annyit közöltek, hogy később válaszolnak kérdéseinkre.

Az [origo] által megkérdezett befektetési szakértők az óvatosságot tartották a legfontosabbnak, amikor azt kérdeztük, mihez kezdenének, ha május végén kapnának 250 milliárd forintot maximum másfél hónapra. Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta: ha tudni lehet, hogy hetek múlva, vagyis rövid időn belül muszáj kifizetni a pénztártagokat, akkor kizárólag a jegybank kéthetes kötvénye lehet az egyetlen célpont. Ez ugyanis gyakorlatilag kockázatmentes, szemben a részvényekkel vagy kötvényekkel.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, aki szerint elsősorban az MNB kéthetes kötvénye vagy esetleg az állampapír jöhet számításba. Ezek felételezett hozama a jelenlegi előrejelzések alapján hat százalék körül lehet. Minden más befektetési eszköz extrakockázatot hordozna" - mondta az [origo]-nak Kuti. Hozzátette: a reálhozamokra fordítandó összeg mértéke attól is függ, hogy május végén a pénztárak milyen eszközökben lévő vagyont adnak át az állami alapnak. "Az akkori piaci hangulattól függ a teljes portfólióban lévő részvények, kötvények, egyéb befektetési eszközök értéke" - mondta.

Forrás: Origo

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART