2013.
február
05. 09:10

Milyen a magyar mentalitás

Címkék:
magyar zászló A Die Welt a magyar mentalitásról írt. Európa nyugati felében nem törekednek eléggé a kelet-közép-európai térség részben traumák által formálódott gondolkodásmódjának megértésére.

A német konzervatív lap hétfőn a csehországi elnökválasztás apropóján esszét közölt a csehországi és a magyarországi mentalitásról. Thomas Schmid, a lap szerkesztőbizottságának tagja az Idegen Európa című írásában kifejtette: Európa nyugati felében nem törekednek eléggé a kelet-közép-európai térség részben traumák által formálódott gondolkodásmódjának megértésére. Hozzátette: Magyarországon ha tetszik, ha nem, továbbra is biztosan ül a nyeregben egy kormány, amely „nem csak a retorika szintjén rajzolja újra a nemzeti történelem körvonalait", e törekvés sikere pedig annak is tulajdonítható, hogy Magyarország szerinte nem jutott túl a trianoni szerződés megrázkódtatásán.

Schmid szerint Budapesten és vidéken is „fojtottan izzik az örökös sértettség”, amely járhatóvá teszi a „nemzeti begubózódás” útját. A dicsőséges múlt felé fordulás és a "bőszen védekező" jellegű, kereszténységre támaszkodás nem tudja leplezni, hogy ezt a mentalitást valójában "a kudarcérzet és a bizonytalanság" alakítja, és a látszólag erős önérzet még mindig gyenge és sértett. Ez az egyik oka annak, hogy Magyarország olyan helyzetbe manőverezte magát az Európai Unióban, mintha önként vállalná a pária szerepet, és ebben a szerepben nem is érzi rosszul magát, mert „kiválasztottságként” tudja értelmezni - írta a Die Welt szerzője.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART