2010.
március
29. 10:37

Milyen öreg az idős?

Címkék:
gyógyfürdőzés Ön szerint hány éves kortól számít valaki idősnek? Nos, a válasza valószínűleg attól függ, hogy hányadik évét tapossa. Míg ugyanis a fiatalok szerint már alig néhány esztendővel az ötödik x után beköszönt az öregkor, az idősebb korosztály jóval későbbre, 67 éves korra datálja a hajlott kor kezdetét.

Fiatalnak 35 éves korunkig számítunk, az azt követő 23 év a középkorúság időszaka. Tehát 58. születésnapunkkal lépünk az időskorúak táborába – így gondolják a britek, akiket a Kenti Egyetem kutatói arról faggattak, szerintük mikor ér véget a fiatalság, s mikor kezdődik az öregkor.

A 40 ezer ember megkérdezésével készült európai felmérés tanulsága szerint leginkább a válaszadók életkora határozza meg, mikortól tekintünk valakit idősnek. Míg ugyanis a 15 és 24 év közöttiek szerint mindössze 28 éves korunkig számítunk fiatalnak, s már 54 évesen a hajlott korúak társaságába lépünk, addig a hetvenes-nyolcvanas éveiket taposók úgy vélik, hogy 42 éves korig ifjúak vagyunk, s csak 67 évesen kezdődik az időskor. A nők még megengedőbbnek bizonyultak az életszakaszok mérföldköveinek kijelölésekor: átlagosan két évvel tették későbbre fiatalság végét és az öregkor kezdetét, mint a férfiak.

Országonként is megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen öreg az idős. Míg a portugálok szerint már 29 évesen véget ér az ifjúság és 51 éves korban kezdetét veszi az öregkor, addig Cipruson 45 éves korig tart a fiatalság, a belgák szerint pedig csak 64 éves kortól számít valaki idősnek.

Európában, úgy tűnik, korábban gondolunk valakit idősnek, mint a tengerentúlon: a Pew Research Center közvélemény-kutató cég tavalyi felmérése szerint ugyanis a 30 év alatti amerikaiak szerint hatvan éves kortól számít valaki idősnek, míg a 65 év feletti amerikaiak csak a 74 év fölöttieket tekintik igazán idősnek.

Forrás: Szabad Föld
 

Vissza
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2009.
november
16. 14:04

Barátságos számítógép

Barátságos számítógép Az Egyesült Királyságban Linux-alapú számítógépekkel bátorítják az időseket az internet tanulásra
Tovább
2009.
december
30. 13:21

Bevásárlórobot idős japánoknak

Bevásárlórobot idős japánoknak Egy japán cég bevásárlórobotot tesztel egy szupermarketben. A szerkezet segít vinni a kosarat, fejben tartja a bevásárlólistát, és egészséges termékeket is javasol.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART