2012.
október
14. 18:20

Minden autóst érint: erre a matricára kell figyelni novembertől

gumiabroncs Novembertől már csak uniós címkével ellátott abroncsokat lehet forgalmazni. Ez a matrica a gumi három legfontosabb tulajdonságáról tájékoztatja a vevőket.

Lassan elromlik és egyre hűvösebbre fordul az idő, ezért érdemes lecserélni az autókon a nyári abroncsokat télire. A tapasztalatok szerint legtöbben csak az első hóesés után rakatják fel a téli gumikat. Pedig a szakemberek szerint már ősszel is tanácsos téli abroncsokat használni, hiszen ha 7 foknál hidegebb van, veszélyes lehet a nyári gumi.

Novembertől már kötelező matricával jelölni a gumik legfőbb jellemzőit. A jelölések három fontos jellemzőt adnak meg: az üzemanyagfelhasználási hatékonyságot, a vizen futási képességet, illetve a zajszintet.

Leegyszerűsítve ez úgy működik, mint egy háztartási gépnél a megjelölt energiaosztály. Minél közelebb vagyunk az A betűhöz, annál jobbak ezek a tulajdonságok - nyilatkozta egy megszólaltatott szakember az M1 Híradónak. A gumicsere mellett ilyenkor érdemes még átnézetni a fékeket, a lengéscsillapítókat, ellenőrzni a hűtőrendszerben lévő fagyállót és téli folyadékkal feltölteni az ablakmosó tartályát is.

Forrás: MTI/Híradó

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART